Slunce odpálilo k Zemi ohromnou energii. Dočkáme se polární záře?

30. 11. 2023 – 6:00 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

Slunce odpálilo k Zemi ohromnou energii. Dočkáme se polární záře?
Rozbouřené Slunce. | zdroj: Profimedia

K Zemi letí obrovské množství vysokoenergetických částic z erupcí na Slunci. Mohou vyvolat poruchy mobilního signálu i polární záři.

Na Zemi propukne v pátek silná geomagnetická bouře. Může způsobit výpadky mobilního signálu a poruchy v navigaci, velké škody však experti nepředpokládají. Zato předpovídají, že bouře vyčaruje pestrobarevnou polární záři, která bude vidět nejen v polárních oblastech, ale tentokrát i v nižších zeměpisných šířkách – v těch, kde leží Česko.

Bouře bude mít původ v erupcích na Slunci. Astronomové tento týden ve sluneční koróně (atmosféře) zaznamenali tři erupce, ze kterých k Zemi letí vysokoenergetické částice.

Oslnivá erupce 

Nejsilnější z erupcí zachytila v úterý observatoř Solar Dynamics, kterou provozuje americká vesmírná agentura NASA.

m9_teal_anim_crop Silná úterní erupce na naší hvězdě. | zdroj: kredit-NASA/Solar Dynamics Observatory

Snímek z koronografu, což je přístroj, který má disk blokující světlo zabudovaný do těla teleskopu, zase ukázal „halo mračno“ rozpínající se od Slunce. Za okraji středové clony vidíte gigantické výrony koronární hmoty během slunečních bouří.

Jejich energie kolísá v řádech desítek až stovek miliard megatun TNT, zatímco vodíkové bomby „zvládnou“ jen desítky megatun.

halocme_opt Erupce na Slunci pozorované z koronagrafu. | zdroj: kredit-NASA

Vysokoenergetické částice, které od naší hvězdy míří k Zemi, mohou v pátek vyvolat geomagnetickou bouři kategorie G3, upozorňuje americké Centrum pro předpověď vesmírného počasí (Space Weather Prediction Center). To je střední úroveň na pětistupňové škále (G1 až G5) geomagnetických bouří.

„Největší sluneční bouře mají potenciál narušit naši technologickou infrastrukturu, ale bouře z tohoto týdne mezi ně nepatří. Očekávám, že budou poměrně silné, ale slabé na to, aby způsobily vážné problémy v naší infrastruktuře.“     Ryan French, solární fyzik

Tamitha Skovová, astrofyzička, která se v centru zabývá analýzou solárních erupcí a jejich dopadů na naši planetu, předpokládá „přímý zásah“ (Země).

Z obrovského množství plazmatu s nabitými částicemi, které dorazí k Zemi, patrně část pronikne přes ochranný magnetický štít planety do atmosféry. Tam částice budou narážet na molekuly vzduchu a při tom uvolní energii ve formě záření, tedy polární záře.

Letí k nám kanibal?

Výbuchy na Slunci mohou vybudit geomagnetickou aktivitu, která naruší satelitní navigaci a vysokofrekvenční rádiovou komunikaci. Experti však předpokládají, že tyto poruchy budou jen okrajové. Hlavním projevem bouře patrně bude zmíněná polární záře.

„Největší sluneční bouře mají potenciál narušit naši technologickou infrastrukturu, ale bouře z tohoto týdne mezi ně nepatří. Očekávám, že příchozí bouře bude poměrně silná, ale slabá na to, aby způsobila vážné problémy v naší infrastruktuře,“ cituje Washington Post solárního fyzika Ryana Frenche.

Nejsilnější sluneční erupce, kterou zaznamenala v úterý družice Solar Dynamics Observatory, dosáhla hodnoty M 9,8. Silnější jsou pouze erupce třídy X. Tato erupce se může stát „kanibalskou“, protože během svého letu k Zemi je schopná zkonzumovat dvě menší erupce. To by podle týmu Spaceweather mohlo geomagnetickou bouři na naší planetě posílit.

Nynější „bouřlivé počasí“ na Slunci souvisí s velkým počtem slunečních skvrn. Server Space Weather píše, že počet slunečních skvrn se v poslední době zvýšil desetkrát a Slunce teď vypadá jako „obří feferonková pizza“.

V oblasti skvrn vzniká velké množství slunečních erupcí, při kterých se magnetické siločáry od skvrn zamotají, vybuchnou a odrhne se obrovské množství vysokoenergetického materiálu ze sluneční korony do okolního vesmíru.

Nedávno pozorované seskupení slunečních skvrn bylo největší v nynějším slunečním cyklu. Cykly sluneční aktivity trvají zpravidla 11 let. Jsou ohraničeny slunečním maximem, kdy je Slunce nejaktivnější a kdy se na něm zpravidla vyskytuje nejvíc skvrn, a slunečním minimem, kdy je naše hvězda nejklidnější a nejméně „pihovatá“. Nyní se blížíme maximu.

Podle Space Weather erupce vytvořila pulzy extrémní radiace, které narušovaly krátkovlnnou rádiovou komunikaci napříč jižním Tichým oceánem a v částech Ameriky po dobu jedné hodiny.

Dopady slunečních erupcí na Zemi jsou téměř okamžité, výbuchy elektromagnetického záření obvykle dorazí asi za osm minut. Vysokoenergetickým částicím zpravidla trvá dva až tři dny, než přiletí.

Snad přiletí... Letos je na polární záře v Česku bohatý rok. Byly k vidění už třikrát, poprvé koncem února, poté v dubnu a potom v noci na první listopadové pondělí.

Zdroje:

Nejnovější články