Smrtící houbová choroba ohrožuje hady po celém světě

4. 1. 2018 – 16:37 | Příroda | Lenka Dvořáčková | Diskuze:

Smrtící houbová choroba ohrožuje hady po celém světě
Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

Hadí populace po celém světě ohrožuje potenciálně smrtící houbová choroba. Podle nové studie nejsou proti houbě, která na jejich těle způsobuje léze vedoucí k infekci a následně smrti, imunní žádné druhy.

"Stačí být hadem," odpovídá na otázku, co způsobuje náchylnost druhu k houbové chorobě Ophidiomyces ophiodiicola, Frank Burbrink, kurátor Amerického přírodovědného muzea a autor studie.

V současné době je zaznamenaný výskyt u 23 hadích druhů žijících ve Spojených státech a u tří evropských druhů, uvádí zpráva zveřejněná v magazínu Science Advances.

Nemoc, která byla pojmenována jako hadí houbová choroba (SFD), má podle Bubrinka velmi rychlý průběh. Na kůži hadů se tvoří léze, které se rychle šíří po celém těle. Do puchýřů se pak často přidá sekundární infekce a zvíře tak do několika dnů hyne.

"Může mít v případě některých druhů za následek až stoprocentní úmrtnost populace," uvádí Bubrink. Některým hadům pomůže svlečení kůže, velká část však na následky infekce zemře.

Choroba totiž současně mění i chování napadených zvířat – kvůli snaze zbavit se ji svlékáním kůže tráví více času na slunci, což mimo jiné zvyšuje šanci na napadení predátory.

Podle autorů studie může být chorobou ohroženo všech 98 druhů hadů žijících na východě Spojených států a hrozí také globální rozšíření epidemie.

Houbové choroby mají v posledních letech zničující dopad na různé druhy. Asi nejznámějšími případy jsou Chytridiomykóza, která snížila žabí populace po celém světě, či syndrom bílého nosu, který zabil miliony netopýrů. Mimochodem, byli to čeští vědci, kdo zjistil, co záhadnou nemoc netopýrů způsobuje.  

Zdroje:

Nejnovější články