Spermabanka na Měsíci je víc než sci-fi. Jednou by mohla zachránit lidstvo

14. 3. 2021 – 15:08 | Technologie | Nedd.cz | Diskuze:

Spermabanka na Měsíci je víc než sci-fi. Jednou by mohla zachránit lidstvo
Spermabanka na Měsíci je realistický projekt. Tvrdí to aspoň její projektanti. | zdroj: Profimedia

Vědci začali plánovat opětovné obydlení planety po globální katastrofě. Jejich plán počítá se skladem „soudného dne“ mimo naši planetu.

Lidstvo a další živočišné druhy jsou ohroženy přírodními katastrofami, klimatickými změnami, asteroidy, jadernými a dalšími zbraněmi, viry, bakteriemi a jinými pohromami. Vědci z Arizonské univerzity proto dospěli k názoru, že civilizace musí vytvořit pojistku pro případné opětovné obydlení planety. Jejím základem se má stát spermabanka na Měsíci.

Archa hluboko pod povrchem

Plán globálního pojištění lidstva popisuje deník The New York Post.

Pod povrchem Měsíce mají být uloženy pohlavní buňky 6,7 milionu pozemských druhů, zejména lidí. „Země je přirozeně nestabilní prostředí,“ říká k plánu autor studie Jekan Thanga – vedoucí týmu, který plán na měsíční „Noemovu archu“ či sklad „soudného dne“ vypracoval.

Thanga se svými spolupracovníky dospěl k závěru, že úložiště na Zemi by uschované buňky nemuselo spolehlivě ochránit. Buňky by proto měly být uloženy v kryomodulech, tedy hermeticky uzavřených schránkách s hluboce zmrazeným obsahem, a umístěny v nedávno objevených šachtách na Měsíci.

profimedia-0596459034 Schema měsíční spermabanky. | zdroj: Profimedia

Tyto šachty sahají až 100 metrů pod povrch. Kdysi jimi podle astronomů před miliardami let proudila láva. Dnes jsou suché a stabilní.

„Nabízejí už připravené útočiště pod povrchem Měsíce, které neohrožují výkyvy teploty, stejně jako meteority a radiace,“ vysvětluje Thanga.

Není to bláznovství

Projekt archy se podobá globálnímu skladu rostlinných semen Svalbard na norském ostrově Západní Špicberk za polárním kruhem. Ve skladu zahloubeném ve skále je uloženo 992 000 jedinečných vzorků. Každý je zastoupený průměrně pěti stovkami semen.

Thangův plán může vypadat jako ze sci-fi literatury nebo filmů. Vědci z Arizonské univerzity však vypočítali, že poslat na Měsíc kryogenicky zmrazené vzorky spermií, vajíček, spor a semen zhruba 6,7 milionu pozemských druhů je reálné. Všechny vzorky by se daly na Měsíc dopravit během 250 letů. Pro porovnání – stavba vesmírné stanice ISS vyžadovala 40 letů na oběžnou dráhu.

„Není to bláznivé. Samotné nás překvapilo, že tenhle plán je proveditelný,“ říká ve videu k projektu měsíční spermabanky letecký a strojní inženýr Thanga.

 

Zdroje:

Nejnovější články