Supernova stvořila zelené monstrum. Co ukáže jeho pitva?

17. 4. 2023 – 18:08 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

Supernova stvořila zelené monstrum. Co ukáže jeho pitva?
Zelená struktura uprostřed pozůstatků hvězdy. | zdroj: kredit-NASA/ESA/CSA

Astronomové nahlédli do podivné struktury nejmladších známých pozůstatků po supernově v Mléčné dráze. Zatím jí nerozumí, je pro ně záhadou.

Nové snímky z vesmírného teleskopu Jamese Webba odhalují v neuvěřitelných detailech roztrhané zbytky po výbuchu supernovy Cassiopeia A (také Cas A). Je to nejmladší známý pozůstatek po supernově v Mléčné dráze.

Jako malířova paleta

Cassiopeia A, pozůstatek exploze hvězdy, která se na pozemské obloze objevila před 340 lety, se nachází 11 000 světelných let daleko v souhvězdí Kasiopeji. Nový snímek z Webbová teleskopu odhaluje trosky supernovy v zářivě zelené, růžové a oranžové barvě. Každá barva přitom představuje jinou vlnovou délku infračerveného záření, které je pro lidské oko neviditelné.

Vědci na základě těchto snímků zkoumají, co se s ‚nešťastnou‘ hvězdou stalo před jejím zánikem.

„Cas A nám dává nejlepší příležitost podívat se na pole trosek explodované hvězdy a provést ‚hvězdnou pitvu‘, z jejíž výsledků můžeme pochopit, jaký typ hvězdy tam byl předtím a jak hvězda vybuchla,“ cituje žurnál Live Science Dannyho Milisavljeviče, odborného asistenta fyziky a astronomie na Purdueově univerzitě ve státu Indiana, který vedl Webbovo pozorování oblasti.

První rentgenové záření z Cassiopei A astronomové zaznamenali v šedesátých letech minulého století. Záření ze supernovy přitom k Zemi dorazilo už koncem 16. století. Jenže o tom neexistují žádná písemná svědectví.

Nové snímky jsou v infračerveném záření, které má delší vlnové délky než viditelné světlo.

Oranžová a červená barva na snímku zastupují zahřátý prach, který se tlačí z bubliny ven do okolního mezihvězdného prachu a plynu. Jasně růžová vlákna představují hvězdné zbytky, v nichž je zastoupen zejména argon, neon a kyslík.

Čteme příběh vlastního vzniku

„V porovnání s minulými infračervenými snímky vidíme neuvěřitelné detaily, které jsme dosud neměli,“ upozorňuje Tea Temim, astronom z Princetonské univerzity, který se na analýze nových dat z Cassiopeie A podílel.

Nejpozoruhodnějším na snímku je výrazné zelené vlákno vinoucí se centrální dutinou bubliny. Jeho struktuře astronomové zatím nerozumějí.

„Dali jsme mu přezdívku zelené monstrum na počest Fenway Parku v Bostonu,“ říká Milisavljevič. (Stejnou přezdívku má zelená zeď kolem části parku.)

„Když se podíváte pozorněji, všimnete si, že struktura je posetá něčím, co vypadá jako minibubliny. Jejich tvar a složitost jsou nečekané a náročné na pochopení,“ upozorňuje tento astronom.

Astronomové věří, že díky pochopení Cas A zjistí, odkud pochází vesmírný prach, protože také dávné galaxie daleko v historii vesmíru jsou zaprášené.

Vědci vědí, že jedním ze zdrojů velkého množství prachu jsou supernovy, ale zatím se jim nepodařilo vystopovat původ veškerého prachu pozorovaného v raném vesmíru.

„Pochopením procesu exploze hvězd čteme náš vlastní příběh vzniku,“ říká Milisavljevic a ujišťuje: „Po zbytek své kariéry se budu snažit pochopit, co se v tomto souboru dat vlastně skrývá.“

 

Zdroje:

Nejnovější články