Vzdáleným vesmírem otřásl bizarní výbuch. Astronomové nechápou, jak vznikl

5. 4. 2023 – 23:59 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

Vzdáleným vesmírem otřásl bizarní výbuch. Astronomové nechápou, jak vznikl
Plochý výbuch ve vesmíru. Dostal přezdívku nesférická kráva. | zdroj: Profimedia

Astronomy překvapil podivný výbuch ve vzdáleném vesmíru. Zpochybňuje teorie o explozích hvězd a upozorňuje, že bychom je měli přehodnotit. 

Exploze hvězd mají téměř vždy kulovitý tvar. Je jasné proč: kulovitý tvar mají samotné hvězdy.

Exploze AT2018cow ve vzdáleném vesmíru však byla plochá – nejplošší, jakou jsme kdy ve vesmíru pozorovali. Její tvar připomínal disk. Astronomové tento extrémně vzácný typ výbuchu nazvali nesférická kráva.

Výbuch v galaxii CGCG 137-068 ve vzdálenosti 180 milionů světelných let, který dosáhl velikosti sluneční soustavy, byl desetkrát až stokrát silnější než běžné supernovy. Vědci ho zaznamenali v teleskopu RINGO3, který je umístěn na ostrově La Palma a patří Univerzitě Johna Moorese v Liverpoolu. Náhodně v něm spatřili záblesk polarizovaného světla.

Výbuch zaznamenali v roce 2018. Teprve nyní však pomocí polarizace zrekonstruovali jeho tvar.

Nejextrémnější z extrémních

Pozorovanou explozi, kterou popisují ve studii publikované v magazínu Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, řadí vědci k rychlým modrým optickým přechodům (Fast blue optical transient, FBOT). To je málokdy vídaná třída výbuchů, která se výrazně liší od obvyklých výbuchů supernov. První jasný FBOT byl pozorován právě až v roce 2018.

AT2018cow byl nejextrémnější z extrémních výbuchů. Vyznačoval se vysokou rychlostí expanze materiálu krátce po explozi a zejména tím, že poměr tloušťky k radiálnímu rozsahu u něj dosahoval zhruba deseti procent.

Astrofyzik Justyn Maund ze Sheffieldské univerzity, vedoucí autor studie, žurnálu Phys řekl: „O explozích FBOT toho víme velmi málo. Nechovají se tak, jak by se explodující hvězdy chovat měly. Jsou příliš jasné a vyvíjejí se příliš rychle. Jednoduše řečeno, jsou podivné a toto nové pozorování je dělá ještě podivnějšími. Doufejme však, že nám tento nový objev pomůže vnést do nich trochu víc světla.“

„Nyní s jistotou víme, že zaznamenané úrovně asymetrie, které zpochybňují naše dosavadní představy o tom, jak by mohly hvězdy ve vesmíru explodovat, jsou klíčovou součástí pochopení těchto záhadných explozí,“ upozorňuje astrofyzik.

Co za tím vězí?

Podle Maunda existuje několik možných vysvětlení zvláštních výbuchů: Hvězdy, které vyvolají plochou explozi, mohly těsně před svou smrtí vytvořit disk. Anebo za výbuchem mohly být padlé supernovy, u nichž se jádro hvězdy zhroutilo do černé díry nebo neutronové hvězdy, která potom zbytek hvězdy pohltila.

Vědci teď ve spolupráci s mezinárodní observatoří Vera Rubin v Chile provedou nový průzkum, který by měl pomoci objevit další FBOT a srovnat naměřená data.

Zdroje:

Nejnovější články