Švihák z jurského parku se pyšnil hřívou a kopím

20. 12. 2020 – 7:03 | Příroda | Pavel Jégl | Diskuze:

Švihák z jurského parku se pyšnil hřívou a kopím
Ubiraja jubatus, exot mezi dinosaury. | zdroj: Bob Nicholls/YouTube

Byl to elegán mezi dinosaury. Dal by se přirovnat k pávům dnešní zvířecí říše.

Svět dinosaurů nás pořád má čím překvapit. Letos v Brazílii nalezli paleontologové zkamenělinu unikátního a dosud neznámého druhu dinosaura. Zvíře pojmenovali Ubirajara jubatus. V jazyku indiánů Tupinambů, kteří obývali oblast, kde byla fosilie nalezena, to znamená 'Pán kopí'.

Dinosaurus, který se před 110 miliony let producíroval na březích tamní laguny, měřil půldruhého metru, měl hřívu a z ramen mu vyrůstaly dlouhé a tenké výrůstky, které se podobaly kopím.

"Existovalo mnoho zvláštních dinosaurů, ale Ubirajara jubatu se nepodobal žádnému z nich," řekl o nově objeveném druhu paleobiolog David Martill, jeden z autorů studie, kterou vědci zkoumající fosilii zveřejnili v odborném časopise Creataceous Research.

Zvíře, jehož fosilie se zachovala i se zbytky kůže, se patrně živilo malými obratlovci a hmyzem. Jeho tělo pokrývalo prvotní měkké peří (protopeří), které se podobalo vlasům. Na zádech bylo nejdelší, takže připomínalo koňskou hřívu.

Tenké a dlouhé výrůstky na ramenou byly z keratinu. To je látka, ze které jsou naše nehty, vlasy a chlupy.

Kopí byla podle Martilla barevná a sloužila k ozdobě samce a k přilákání samice. Zvíře jím ale mohlo také zastrašovat protivníky a sjednávat si jejich respekt.

dino2 'Rentgenový' obrázek nově objeveného dinosaura. | zdroj: Creataceous Research

Zdroje:
Creataceous Research

Nejnovější články