Teče pod největším ostrovem světa temná řeka?

19. 11. 2020 – 4:26 | Příroda | Ladislav Loukota | Diskuze:

Teče pod největším ostrovem světa temná řeka?
Temná řeka by mohla pomoci modelovat chování tajícího ledového příkrovu Grónska. | zdroj: Profimedia

Pod ledovci se mohou skrývat četná tajemství. Třeba jezera a řeky, které ještě nikdo nespatřil.

V temnotě hluboko pod ledovou masou v Grónsku teče dlouhá řeka napájená tajícím ledem na povrchu.

Tuto vzrušující hypotézu formuloval tým geologů vedený Christopherem Chambersem z Hokaidské univerzity v Japonsku. Temná řeka, jak jí výzkumníci přezdívají, se podle hypotézy táhne ostrovem až k severozápadnímu Petermannovu fjordu. Měří tisíc kilometrů.

Řeka, kterou tušíme

Novou studii publikovanou na webu The Cryosphere označil Chambers za "myšlenkový experiment". Jeho tým v ní prozkoumal hypotetickou možnost, že příkopy, o nichž se předpokládá, že pod ledovci leží, jsou propojeny a vytvářejí tunel, kudy může řeka téct.

tc-14-3747-2020-f08-web uu Předpokládaná trasa temné řeky směřující napříč vrstevnicemi do Petermannova fjordu. | zdroj: Christopher Chambers et al.

Autoři studie řeku samozřejmě na vlastní oči nespatřili. Vycházeli z leteckých průzkumů terénu a dat z radarů. "Výsledky naší studie jsou však v souladu s tím, co očekáváme od subglaciální (podledovcové) řeky," napsal Chambers.

O existenci skrytých řek pod ledovci výzkumníci uvažovali už dříve. Předpokládali však, že jsou kratší. Při novém modelování Chambers vycházel z předpokladu, že temná řeka plyne kontinuálně.

Vědci vytvořili simulaci, podle níž proudí voda ze středu největšího ostrova planety až do moře a po celé délce postupuje údolím s postupným klesáním.

"Pokud by se existence temné řeky potvrdila, dosáhli bychom nové schopnosti modelovat chování tajícího ledového příkrovu Grónska, nesmírně komplikované a záhadné masy, o které se předpokládá, že bude mít značný dopad na budoucí růst hladiny oceánů a moří," píše k pozoruhodné studii magazín Science Alert.

Najdeme tam život?

Nelze nicméně vyloučit ani možnost, že podledovcové řeky v Grónsku jsou kratší a doplňují podzemní jezera.

Tým výzkumníků z Kolumbijské univerzity v New Yorku odhalil náznaky obřího podzemního jezera na severozápadě Grónska. Podledovcová jezera známe z Antarktidy, v Grónsku by to však byla nová věc. Jedna ze starších studií přitom naznačila, že podledovcových jezer by v Grónsku mohlo být až padesát. Jezera a řeky by tam mohly být zajímavé také tím, že by tvořily oddělený ekosystém.

O tom, zda tam dole najdeme nějaký život, ale zatím můžeme jen spekulovat.

Zdroje:
sciencedirect.com, The Cryosphere, ScienceAlert

Nejnovější články