Techničtí géniové vytrénovali roboty na akrobatický parkour a předvádí je ve videu

18. 8. 2021 – 20:17 | Technologie | Pavel Jégl | Diskuze:

Techničtí géniové vytrénovali roboty na akrobatický parkour a předvádí je ve videu
Robot Atlas naskakuje na bedny při parkourovém běhu. | zdroj: Profimedia

Humanoidní roboti jsou stále dokonalejší. Někteří z nich zvládnou akrobatické prvky, na které nemůže většina smrtelníků pomýšlet.

Společnost Boston Dynamics, zaměřená na konstrukci robotů a robotizovaných technologických systémů, vyvíjí roboty neobyčejných pohybových schopností. Co víc, dokáže jejich schopnosti úchvatným způsobem předvést.

Nové video, zveřejněné tento týden, ukazuje humanoidní roboty Atlas při parkouru, což je pohyb, jehož základem je dostat se z bodu A do bodu B co nejúčinněji, nejčastěji pomocí výskoků přeskoků, lezení.

Ve videu, které má už více než tři milion zhlédnutí, vidíte roboty třeba při skocích z bedny na bednu, běhu po kladině, anebo při takovém akrobatickém prvku, jakým je salto vzad.

Firma, sídlící v americkém státě Massachusetts, využila video jako ukázku schopností svých vývojářů, konstruktérů, techniků a programátorů.

V dalším snímku nechává Boston Dynamics nahlédnout do kuchyně týmu, který stojí za úspěchy robotů. Můžete se v něm přesvědčit, že cesta k dokonalosti, jak to v životě bývá, vede přes neúspěchy a pády.

Roboti se musí naprogramovat a mechanicky vyladit. Než se to podaří, několikrát si „natlučou nos“.

Za shlédnutí nepochybně stojí i starší video Boston Dynymics, na kterém nechali technici roboty tančit. Přesněji, naprogramovali je, aby tančili.

Roboti se vlní a skáčou do rytmu hitu Do You Love Me? skupiny The Contours ze zlatých šedesátek. (Už to viděl Johny Travolta alias Tony Manero?)

V tanci se k Atlasům přidávají další firemní výrobky, robotický pes Spot a pojízdný robot Handle.

Parkour i taneční číslo jsou naprogramovány na konkrétní sestavu, potažmo určitou skladbu. Jednou však budou roboti vybaveni umělou inteligencí a dokážou cvičit na kdečem a tančit na cokoli.

Tato doba není tak vzdálená, jak si možná myslíte.

Zdroje:
Youtube, Boston Dynamics

Nejnovější články