Třikrát a dost? Data ukazují, že čtvrtá dávka vakcíny proti covidu není příliš účinná

18. 2. 2022 – 12:58 | Člověk | Pavel Jégl | Diskuze:

Třikrát a dost? Data ukazují, že čtvrtá dávka vakcíny proti covidu není příliš účinná
zdroj: Profimedia

Nová studie z Izraele naznačuje, že čtvrtá dávka vakcíny proti covidu není pro většinu populace potřebná.

Kolik dávek vakcíny proti covidu podstoupit – tři, anebo čtyři? Na tuto otázku se snažili nalézt odpověď izraelští výzkumníci ve studii publikované na serveru medRxiv.

Testováno na zdravotnících

Z dat, které shromáždili izraelští experti, vyplývá, že čtvrtá dávka vakcíny u zdravotnických pracovníků obnovila hladiny protilátek na úrovně, které byly zaznamenány krátce po třetí dávce. Průlomovým infekcím však v některých případech nezabránila.

Studie ukázala, že čtvrtá dávka zvýší účinnost ochrany před infekcí variantou omikron po měsíci od očkování o 30 procent u vakcíny Pfizer/BioNTech a o 11 procent u vakcíny od firmy Moderna ve srovnání s jedinci očkovanými třemi dávkami.

Autoři studie proto doporučují, aby čtvrtou dávku dostávali jen starší věkové kategorie a zranitelné skupiny, u nichž je vyšší riziko těžkého průběhu covidu a smrti.

Průběh infekce u zdravotníků byl podle studie obvykle velmi mírný, ačkoli většina z nich měla vysokou virovou zátěž a mnozí také byli vysoce nakažliví.

Celkově data naznačují, že čtvrtá dávka nezvyšuje imunitu, jen jednoduše obnovuje hladiny protilátek.

Studie se účastnilo 150 zdravotníků, kteří dostali čtvrtou dávku vakcíny od Pfizer/BioNTech, a dalších 120 zdravotníků, kteří byli počtvrté očkováni vakcínou od Moderny, zatímco před tím dostávali vakcínu od Pfizeru.

Výsledky výzkumníci srovnávali s kontrolními skupinami, které se skládaly z lidí se třemi dávkami vakcíny. Interval mezi třetí a čtvrtou dávkou byl přitom čtyři měsíce.

Potřebujeme nové vakcíny

Vědecký tým vedený profesorem Gilim Regevem-Yochou ze Šebovy nemocnice ve městě Ramat Ganu v závěru studie píše, že slabá účinnost čtvrté dávky v prevenci mírných nebo asymptomatických infekcí variantou omikron a infekční potenciál postižených zvyšuje naléhavost vývoje vakcín nové generace“.

Izraelští experti už dříve upozornili, že je nutné vakcíny proti covidu aktualizovat. Pokud by lidé dostávali pouze vakcínu proti jednomu (původnímu) typu viru SARS-CoV-2, imunitní systém by ztratil schopnost reagovat na jeho mutace.

Zdroje:
medRxiv

Nejnovější články