Úchvatný balet ve vesmíru, poprvé v digitální kvalitě

13. 11. 2020 – 20:08 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

Úchvatný balet ve vesmíru, poprvé v digitální kvalitě
Edward White skáče před pětapadesáti lety do vesmíru. | zdroj: Dutchsteammachine

Nový digitálně zpracovaný záznam dává možnost sledovat ve vysokém rozlišení historický okamžik  první výstup amerického astronauta do vesmíru před 55 lety.

Počítače pracující s umělou inteligencí dokážou téměř zázraky. Dokládá to studio Dutchsteammachine, které digitálně zpracovalo záznam prvního výstupu amerického astronauta do vesmíru.

Ve videu můžete vůbec poprvé v plynulém a ostrém záznamu sledovat okamžik, kdy astronaut Ed White v roce 1965 skáče do volného vesmíru a pohybuje se v něm pomocí plynových trysek. Předvádí skvostné baletní sólo.

Od této chvíle letos uplynulo 55 let. Dutchsteammachine zpracoval záznam na památku astronauta Whitea, který by se v sobotu 14. listopadu dožil devadesáti let. První Američan ve volném vesmíru zahynul při požáru na palubě Apolla 1 v lednu 1967.

Do vesmíru vystoupil Edward Higgins White 3. června 1965 z lodi Gemini 4 – necelé tři měsíce poté, co Rus Alexej Leonov obdobně opustil mateřskou loď Voschod 2.

'Stojím na hlavě a dívám se na Kalifornii'

Záběry astronautů z vesmíru z šedesátých let minulého století máme v paměti jako rozmazané, zrnité a zejména trhavé, vypadaly spíš jako série fotografií. Byly nahrané technikou, která umožňovala jen šest snímků za vteřinu.

Záznam, který můžete vidět, byl upraven do plynulé podoby 24 snímků za sekundu a umělou inteligenci zpracován do vysokého rozlišení. V této kvalitě můžete sledovat, jak se Ed White odráží do vesmíru, dává znamení parťákovi z lodi Jamesi McDivittovi, že je vše O.K., manévruje a pozoruje Zemi.

"Tohle je největší zážitek, prostě obrovský zážitek," hlásil Ed do mikrofonu, když se vznášel v mikrogravitaci. "Právě stojím na hlavě a dívám se přímo dolů. Vypadá to, že letíme nad pobřežím Kalifornie."

Vesmírný balet podbarvil Dutchsteammachine epickou skladbou Shine on You Crazy Diamond od Pink Floyd - pro romantickou duši krásný zážitek.

A protože Dutchsteammachine vyvěsil po vydání tohoto článku na YouTube další video z památného výstupu, doplňujeme jím vzpomínku na Eda Whitea. Jeho baletní číslo na něm můžete sledovat bez hudby, zato snímané ze dvou kamer a s autentickým záznamem komunikace.

zdroj: YouTube

Nakonec se patří dodat: Budiž ti, Ede, země lehká jako oběžná dráha.

Zdroje:
NASA, Dutchsteammachine

Nejnovější články