Učili vás ve škole, že Země obíhá okolo Slunce? Neřekli vám to přesně

5. 9. 2021 – 11:32 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

Učili vás ve škole, že Země obíhá okolo Slunce? Neřekli vám to přesně
Pohled na Zemi, Měsíc a Slunce. Jejich společný tanec je složitější, než byste čekali. | zdroj: Profimedia

Video s animací, kterou sestavil americký astrofyzik, ukazuje, že střed sluneční soustavy není ve středu Slunce. Pro leckoho bude překvapivé, když uvidí, že Země a další planety obíhají kolem jiného bodu.

Objev, že Země není centrem vesmíru, ale že obíhá kolem Slunce, zásadně změnil pohled lidstva na vesmír, ale i na samotnou civilizaci. Jenže dnes už víme, že tenhle poznatek není přesný. Země kolem Slunce neobíhá.

Země, další planety sluneční soustavy, dokonce samotné Slunce – to vše rotuje kolem hmotného středu soustavy – barycentra.

Že vám to učitelé ve škole neřekli? Asi na to zapomněli, možná to sami nevěděli.

Hra na přetahovanou

Každý objekt soustavy, od Slunce po nejmenší kámen, působí gravitačním tahem na vše ostatní. Sluneční soustava je tak vlastně hrou těles na přetahování a všechny výkyvy se vyrovnávají v jediném bodě. A tím je právě barycentrum, kolem kterého se vše točí.

Kdo je při přetahování hmotnější, ten přitahuje ostatní větší gravitací. A protože na Slunce připadá 99,87 procenta veškeré hmoty ve sluneční soustavě, naše hvězda planety válcuje.

To však neznamená, že barycentrum leží vždy uvnitř Slunce. Neustále se mění v závislosti na postavení ostatních planet.

Barycentrum, které dnes dokážeme měřit s přesností na stovky metrů, se často nachází také mimo naši hvězdu. Kdyby se všechny planety seřadily na přímce na jedné straně Slunce, bylo by 800 tisíc kilometrů od povrchu hvězdy.

James O'Donoghue, americký astrofyzik pracující pro japonskou vesmírnou agenturu JAXA, vytvořil animaci, která ukazuje, jak Slunce, Saturn a Jupiter hrají přetahovanou kolem barycentra.

Saturn, Jupiter (a další planety, které se na video nevešly) tahají naši hvězdu po smyčkových oběžných drahách. (Barycentrum je vyznačeno zelenou hvězdičkou).

Slunce nutí obíhat kolem barycentra zejména gravitace Jupitera, jehož hmota 2,5krát převyšuje součet hmot ostatních planet soustavy.

Měsíc nás kolébá

Jenže aby to tak jednoduché, uvnitř sluneční soustavy mají planety a jejich měsíce vlastní barycentra. Země a Měsíc nejsou výjimkou.

Pedantsky nahlíženo, Měsíc neobíhá Zemi. Naše planeta s Lunou tančí. Ukazuje to další O'Donoghueova animace.

Barycentrum Země a Měsíce je od středu naší planety nejdále 4900 kilometrů. Nachází se tedy v každém okamžiku pod zemským povrchem, což je ostatně patrné i videa. 

Zemský pohyb se v tomto případě dá popsat jako jemné kolébání.

Stačí tenisák a provázek

O tom, že barycentrum není výmysl, se můžete přesvědčit ve videu Evropské vesmírné agentury ESA, na kterém je zachycen pokus s barycentrickými míčky. Můžete si to ostatně vyzkoušet sami. K pokusu vám postačí tenisáky a provázek.

Není to snad dobrá inspirace pro učitele?

Barycentrický model každopádně není návratem ke geocentrické soustavě definované v antickém Řecku. Podle ní je Země nejen pupkem sluneční soustavy, ale celého vesmíru.

Nepopírá však heliocentrické uspořádání, které staví do centra soustavy naši hvězdu a které popsal génius jménem Mikuláš Koperník. Pouze ho upřesňuje.

Zdroje:
YouTube/James O'Donoghue

Nejnovější články