Určeny země, kde máte šanci přežít kolaps civilizace. Česko mezi nimi není

4. 8. 2021 – 21:02 | Člověk | Pavel Jégl | Diskuze:

Určeny země, kde máte šanci přežít kolaps civilizace. Česko mezi nimi není
Všechny země vhodné pro přežití globálního kolapsu jsou ostrovy. Tak vychází slunce na pláži Moeraki na Jižním ostrově Nového Zélandu. | zdroj: Profimedia

Nejbezpečnější země pro dobu, kdy se zhroutí naše civilizace, leží na opačné straně zeměkoule, v jižním Tichomoří.

Vědci v nové studii hledali země, kde byste mohli nejlépe přečkat úpadek lidstva.

Spása na ostrovech

Profesor Aled Jones a Nick King z Institutu pro globální udržitelnost při univerzitě Anglia Ruskin v Chelmswordu pomocí počítače modelovali situaci, kdy ekologická destrukce, populační růst, omezené zdroje a další hrozby povedou ke kolapsu globalizované civilizace.

Kolaps v tomto případě neznamená zánik, ale náhlý a hluboký úpadek lidstva.

Výzkumníci načrtli scénář, který v současném světě není nereálný. Hroutí se v něm systém, který známe, padají dodavatelské řetězce, spojenectví i mezinárodní dohody, přestávají se dodržovat pravidla a zanikají globální finanční struktury.

Pro takový ponurý vývoj určili pět zemí, kde jsou nejpříznivější podmínky pro přežití. Za klíčová označili tato kritéria:

● Soběstačnost energetické a výrobní infrastruktury,
● kapacity k pěstování potravin pro své obyvatele,
● odolnost proti klimatickým změnám,
● vzdálenost od jiných velkých populačních center (možnost čelit pandemiím),
● schopnost chránit hranice před masovou migrací.

Ve svém hodnocení, které popisují v magazínu Sustainability výzkumníci dospěli k závěru, že nejlepší podmínky pro přežití v podmínkách globálního kolapsu poskytují Nový Zéland, Island, Spojené království, Irsko a Tasmánie. Tyto země podle nich mají nejlepší předpoklady k tomu, aby si udržely životní úroveň, společenskou strukturu a technologickou vyspělost v časech globálního úpadku.

Všech pět zemí jsou ostrovy s vlastními zdroji, které klimatická změna nezasáhne tak výrazně jako většinu jiných oblastí, teploty a množství srážek se v nich výrazně nezmění.

Nejlépe z nich však ve studii vychází Nový Zéland, a to díky geografickým, energetickým a zemědělským charakteristikám. Stát v jižním Tichomoří je schopen získávat geotermální a vodní energii, má úrodnou půdu a vzdělanou populaci. Žije v něm pět milionů lidí a pětkrát víc ovcí.

Za Novým Zélandem následuje Island. Za ním se umístily Austrálie a Irsko.

Spojené království za touto čtveřicí zaostává kvůli vyššímu zalidnění a malé rozloze zemědělské půdy k počtu obyvatel. Přesto vychází jako odolnější vůči globálnímu kolapsu než státy kontinentální Evropy.

Už se tam staví bunkry

Je patrné, že ve studii nejlépe dopadly státy, které jsou „za vodou (mořem či oceánem)“ a které nacházejí se v mírném podnebním pásmu se silným oceánským klimatickým vlivem. 

Pozoruhodné je, že miliardáři ze Silicon Valley na studii profesora Jonese nečekali. Deník The Guardian upozorňuje, že už několik let kupují na Novém Zélandu pozemky, na kterých si staví sídla ve stylu bunkrů pro soudný den.

„Ne, nebyli jsme překvapeni, že se Nový Zéland ocitl na prvním místě našeho seznamu," řekl profesor Jones stanici BBC. „Má bohaté zdroje a je schopen chránit své hranice.“

Zdroje:
The Guardian, Sustainability

Nejnovější články