Už brzy můžeme narazit na stopy života na Marsu

25. 5. 2022 – 14:40 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

Už brzy můžeme narazit na stopy života na Marsu
Tak vypadalo marsovské Jezero před čtyřmi miliardami let. Voda, samá voda. | zdroj: Profimedia.cz

Pojízdná laboratoř americké vesmírné agentury NASA zahájila na Marsu klíčovou část své vědecké expedice – pátrání po stopách života.

Na Marsu kdysi tekla voda. A tam, kde je tekoucí voda, může existovat život. Může, ale nemusí.

Zda na Marsu život skutečně existoval, se teď pokusí zjistit rover Perseverance.

Šestikolové robotické vozítko se začalo šplhat po vyschlé deltě u kráteru pojmenovaného příznačně Jezero, kde loni v únoru přistálo. Čas od času se zastavuje, aby prozkoumalo horniny, které vypadají, že by mohly obsahovat důkazy o možném mikrobiálním životě na planetě v její dávné minulosti.

Na své cestě zpět dolů pak Perseverance (česky Vytrvalost) nasbírá některé z těchto kamenů a umístí vzorky na taková místa, aby je odtud mohly přivézt na Zemi pozdější robotické mise, někdy koncem desetiletí.

Místo, kde tekla marsovská voda

Astronomové už před lety předpokládali, že kráter byl v minulosti zaplaven vodou. Proto ho pojmenovali Jezero, což je slovo, které má stejný význam v několika slovanských jazycích – kromě češtiny také v chorvatštině a srbštině.

Existenci jezera a řeky, která se do ní vlévá, naznačily už starší snímky ze satelitu Mars Reconnaissance Orbiter. Ukázaly vrstvy horniny, jejichž výstupky tvoří vějíř, který se vytváří, když řeka přitéká do stojaté vody. Jinými slovy, odhalily říční deltu.

profimedia-0440580807 nedd Ptačí pohled na oblast delty, kterou teď zkoumá Perseverance. | zdroj: Profimedia.cz

Rover Perseverance předpoklady expertů v minulých měsících potvrdil: Rozbor snímků, které pořídil, ukázal, že před 3,7 miliardy let bylo v kráteru rozlehlé jezero kruhového tvaru o průměru téměř padesáti kilometrů a hluboké až 600 metrů. Napájela ho voda z řeky.

„Delta v kráteru Jezero je hlavním astrobiologickým cílem Perseverance. Je to místo, o kterém si myslíme, že má nejvyšší předpoklady k tomu, aby obsahoval známky pradávného života,“ cituje web stanice BBC vědeckou pracovnici projektu Katie Stackovou Morganovou.

Proud vody se v ústí řeky, která zásobovala Jezero vodou, zpomaloval. Usazovaly se tam proto nánosy, mezi kterými mohou být zkamenělé pozůstatky života. Anebo nemusí, protože tamní voda mohla být příliš slaná či obsahovala látky vylučující případný život.

profimedia-0554115086u Kresba naznačující, jak mohlo před miliardami let vypadat ústí řeky do marsovského kráteru s příznačným názvem Jezero. | zdroj: Profimedia.cz

Na potvrzení života si ještě počkáme

Rover je kromě vrtacích strojů vybaven vlastní laboratoří. Může zkoumat odebrané vzorky. Jeho kapacity jsou však omezené. Dokázat přítomnost života, který – pokud na Marsu existoval – byl patrně jen mikroskopický, budou muset laboratoře na Zemi.

„Tvrzení, že se v naší sluneční soustavě nacházel mikroskopický život i jinde než na Zemi, je ohromující. Jenže potřebujeme důkaz. Nemyslím si, že laboratoř roveru nám ho zvládne poskytnout. Spíš určí, vzorky, které mohou kýžený materiál obsahovat. Na Zemi je potom podrobíme sofistikovanějšímu rozboru,“ sdělila BBC vedoucí mise Perseverance Jennifer Trosperová.

profimedia-0604051771 perseverance u Selfie Perseverance sestavené z několika snímků, které na Marsu rover pořídil. | zdroj: Profimedia.cz

Zdroje:
BBC, NASA

Nejnovější články