V epickém videu můžete letět až k počátkům vesmíru

10. 8. 2023 – 23:33 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

V epickém videu můžete letět až k počátkům vesmíru
Galaxie na malém kousku oblohy, které zobrazil Vesmírný teleskop Jamese Webba. Jak vypadá vesmír za nimi? To ukazuje animace. | zdroj: kredit- F. Summers/CEERS

Nová animace nám umožňuje letět vesmírem až k jeho počátkům. Je sestavena z dat Vesmírného teleskopu Jamese Webba.

Vědecký institut vesmírného teleskopu zpracoval vědeckou vizualizaci dat z průzkumu nazvaného Cosmic Evolution Early Release Science (CEERS).

Webbův vesmírný teleskop během něj nahlížel hluboko do oblasti vesmíru nazvané Rozšířený Grothův pás (Extended Groth Strip). V něm se rozprostírají desítky tisíc galaxií až do vesmírného úsvitu, kde začíná vesmír, jak ho dnes známe.

Let k úsvitu vesmíru

Ve videu se tímto prostorem můžete proletět až k samotným počátkům vesmíru, ke galaxii Maisie. Je to cesta, kterou byste ve skutečnosti nikdy nemohli podniknout, píše se na stránkách Webbova teleskopu.

Museli byste porušit mnoho fyzikálních zákonů a vesmírem cestovat rychleji než světlo. Co víc, pohybovali byste se také zpět v čase.

Ve videu se řítíte vesmírem do minulosti rychlostí 200 milionů světelných let za sekundu. V 3D vizualizaci během tohoto výletu vidíte na 5 000 galaxií.  Můžete pozorovat, jak se s časem mění.

Nakonec se před vámi zjeví galaxie Maisie, která vznikla pouhých 390 milionů let po Velkém třesku, tedy před 13,4 miliardy let. Vědci ji pojmenovali podle dcery vedoucího projektu CEERS Steva Finkelsteina.

Galaxií jako máku

Maisie a další galaxie z raného vesmíru mají ve srovnání s naší galaxií, Mléčnou dráhou, pouze zlomek hmotnosti i velikosti. Ale hvězdy se v nich rodí a rostou několikanásobně rychleji.

„Webbova pozorování předčila naše očekávání,“ říká hlavní řešitel projektu CEERS Steven Finkelstein z Texaské univerzity v Austinu. „Samotný počet galaxií, které jsme našli v raném vesmíru, je na horní hranici všech předpovědí,“ upozorňuje vědec.

Zdroje:

Nejnovější články