Vakcína AstraZeneca je bezpečnější než antikoncepční pilulka

18. 3. 2021 – 17:44 | Technologie | Pavel Jégl | Diskuze:

Vakcína AstraZeneca je bezpečnější než antikoncepční pilulka
"Podezřelá" vakcína. | zdroj: Profimedia

Zbaví se AstraZeneca nálepky podezřelé vakcíny? Možná by v tom víc než evropský lékový regulátor mohla pomoci britská královna.

Vakcína společnosti AstraZeneca je bezpečná, nezvyšuje riziko vzniku krevních sraženin, oznámila ve čtvrtek Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA), která zkoumala možné vedlejší účinky látky. 

Jak jinak. Kdyby regulátor vydal opačné stanovisko, dalo by se vyložit i tak, že Britové trestuhodně ohrozili svou čtyřiadevadesátiletou královnu Alžbětu, kterou nechali očkovat právě AstraZenekou.

Vakcína v podezření

Na zmíněný posudek Evropské agentury pro léčivé přípravky čekaly zejména dvě desítky evropských zemí, které očkování touto vakcínou pozastavily a mezi které Česko naštěstí nepatřilo. Příčinou bylo několik případů žilní trombózy a krevních sraženin zaznamenaných po očkování. Evropský lékový regulátor měl k 10. březnu zprávy o 30 takových případech na pět milionů proočkovaných lidí. 

Očkování AstrouZenekou zastavili také v Německu, kde do poloviny března vyočkovali 1,6 milionu dávek této vakcíny. U očkovaných tam zaznamenali sedm případů poměrně vzácného typu trombózy mozkových žil a splavů (CVST). Všem postiženým ale už před očkováním chyběly krevní destičky, které mohou ovlivnit srážení krve. Tři z nich po vakcinaci zemřeli.

Příčinná souvislost prokázána nebyla. Přesto ministr zdravotnictví Jens Spanh 15. března očkování AstraZenekou v Německu přerušil. Zdůvodnil to předběžnou opatrností.

A co antikoncepční pilulky, ministře?

Na sociálních sítích se k jeho rozhodnutí rozpoutaly emotivní diskuse. Zapojili se do nich také mnozí lékaři rozezlení Spahnovým rozhodnutím.

Jeden z nich se ptal: Proč ministři vyhazují očkovací strategii z okna po pouhých sedmi případech trombózy u 1,6 milionu očkovaných lidí? Jiný zase upozorňoval: Proč se pořád předepisují antikoncepční pilulky, i když je známo, že zhruba 1100 z milionu žen, které je použijí, bude trpět trombózou?

Odborník na zdraví SPD Karl Lauterbach toto srovnání kritizoval v rozhovoru pro německé veřejné rádio Deutschlandfunk. Tvrdil, že CVST není co do závažnosti srovnatelná s trombózami způsobenými pilulkou. Jenže hematolog Peter Kremsner z univerzitní kliniky v Tübingenu mu připomněl, že antikoncepční pilulka zvyšuje také riziko nebezpečné CVST.

Lékaři už zjistili, že samotný covid-19 vede k častější trombóze. Je to způsobeno tím, že náš imunitní systém reguluje určitý obranný mechanismus, který srážení krve ovlivňuje.

V Británii o vakcíně nepochybují

Nabízí se otázka, zda je AstraZeneca ve vztahu k trombóze nebezpečnější než jiné vakcíny. Web německého týdeníku Focus v této souvislosti upozorňuje na paradoxní statistiku: Britská léková agentura zaznamenala u vakcíny AstraZeneca ve Spojeném království méně případů krevních sraženin než u vakcíny společností Pfizer/BioNTech.

profimedia-0593654917 Královna Alžběta popisuje během videokonference své zkušenosti s očkováním. „Bylo to velmi rychlé… a docela neškodné.“ K tomu přidala výzvu, aby se lidé nechali očkovat. „Nemyslete jen na sebe, přemýšlejte také o ostatních.“ | zdroj: Profimedia

Z 9,7 milionu lidí naočkovaných v Británii vakcínou AstraZeneky eviduje agentura 30 případů trombózy, což je 0,0003 procenta, z toho pouhé tři případy CVST. Vakcínu Pfizer/BionTech dostalo 10,7 milionu obyvatel ostrovní monarchie a trombóza se vyskytla ve 38 případech, to je v procentech 0,00035.

Samotná AstraZeneca u 17 milionů naočkovaných lidí zaznamenala patnáct případů žilních trombóz a dvaadvacet plicních embolií. Výrobce vakcíny na svém webu ujišťuje, že není "důkaz o vyšším než obvyklém riziku plicní embolie, hlubokých žilních trombóz nebo sníženého množství krevních destiček v žádné věkové skupině, u jakéhokoli pohlaví, jakékoli šarže očkovací látky".

Zdroje:
Deutsche Welle, Focus

Nejnovější články