Vidíme jen špičku ledovce, koronavirus už mohl nakazit 760 milionů lidí

6. 10. 2020 – 8:02 | Člověk | Pavel Jégl | Diskuze:

Vidíme jen špičku ledovce, koronavirus už mohl nakazit 760 milionů lidí
Pověstná špice ledovce. Kolik ledu zůstává skryto zrakům pod hladinou? | zdroj: Profimedia

Úřední statistky na skutečný rozsah pandemie nedohlédnou, vidí jen její část. Dá se proto předpokládat, že realita bude několikanásobně horší. Nejen globálně, ale také v Česku.

Kolik lidí vlastně infikoval koronavirus, který se do světa rozletěl z čínského Wuchanu? Je zřejmé, že údaje zdravotnických úřadů nedávají příliš věrohodný obraz epidemické kalamity. Experti vesměs usuzují, že skutečná čísla jsou v případě vysoce nakažlivého viru několikanásobně vyšší.

V pondělí poskytla svůj odhad Světová zdravotnická organizace (WHO). Tato agentura OSN předpokládá, že koronavirem se od začátku pandemie nakazilo deset procent světové populace.

"Naše nejlepší odhady naznačují, že v celosvětovém měřítku zhruba jeden z deseti lidí byl infikován koronavirem SARS-CoV-2," prohlásil v pondělí Michael Ryan, ředitel krizových situací WHO. Odhad oznámil na zasedání výkonné rady organizace v Ženevě zaměřené na nemoc covid-19, kterou koronavirus vyvolává.

Propastný rozdíl

Pokud uvážíme, že svět obývá zhruba 7,6 miliardy lidí, pak by nakažených mělo být kolem 760 milionů. Pro leckoho patrně děsivé numero. Dá se takovému odhadu věřit? 

Z Ryanova vyjádření je patrný propastný rozdíl mezi odhadovaným a potvrzeným počtem nakažených. Americká Univerzita Johnse Hopkinse a statistický web Roylab Stat, které pandemii sledují v reálném čase, evidovaly v pondělí 'pouze' přes 35,2 milionů nakažených.

Odhad nakažených tedy převyšuje úřední evidenci více než 21krát! Pokud je správný, znamená to, že vidíme pouze špičku gigantického ledovce.

Je nicméně jasné, že rozdíl mezi úřední statistikou, která zahrnuje pouze pozitivně testované jedince, a skutečným počtem nákaz bude vysoký. Velký podíl infikovaných zůstává neodhalen. Tito lidé jsou bez příznaků nemoci covid-19, tedy bez dýchacích potíží, horečky nebo kašle.

V Česku bylo od nástupu koronaviru počátkem března až do neděle evidováno 83 696 nakažených. Pokud bychom na naši zemi vztáhli odhad Světové zdravotnické organizace (x21), reálný počet nakažených by přesahoval 1,75 milionu.

Jak si stojí Česko? 

Tak obrovský rozdíl mezi reálnými a úředními čísly však v Česku nelze předpokládat, protože v Evropě se testuje intenzivněji než v rozvojových státech.

profimedia-0507547480 Procházka na Karlově mostě. | zdroj: Profimedia

To ale nic nemění na tom, že také v Česku bude počet nakažených výrazně vyšší než počet pozitivně testovaných. Země teď má nejvyšší podíl pozitivních testů na koronavirus ze všech států Evropské unie. Přesahuje deset procent a roste. To naznačuje, že buněčný cizopasník z Wuchanu není v Česku vzácný a v mnoha případech nebývá odhalen. 

Se statistikou nakažených by měla být spojena data o obětech pandemie. Množství lidí, kteří na covid-19, anebo s ním zemřeli, WHO neodhaduje.

Počet registrovaných úmrtí souvisejících s nemocí na konci září globálně překročil jeden milion. Reálné číslo by se dalo ověřit prostým způsobem tak, že se porovná počet mrtvých v pandemické době s počtem obětí před ní.

Právě statistika obětí je teď v Česku znepokojující. Od nástupu infekce do neděle do ní spadalo 757 lidí. V posledních dnech však mrtvých přibývá. V neděli jich bylo 24.

Zmíněná data zdravotnických úřadů, zpracovaná také v grafech, si můžete prohlédnout ve streamovaném videu Roylab Stats:

Video si pro přehlednější zobrazení rozklikněte na celou plochu monitoru.

Zdroje:
WHO

Nejnovější články