Vědci počítali, kdy se objeví další drtivá pandemie

6. 9. 2021 – 23:38 | Člověk | Pavel Jégl | Diskuze:

Vědci počítali, kdy se objeví další drtivá pandemie
Provizorní lazaret zaplněný pacienty se španělskou chřipkou v severošpanělském městě Santander na sklonku roku 1918. | zdroj: Profimedia

Součástí historie lidstva je také historie ničivých pandemií. Badatelé z jejich záznamů sestavili naši pandemickou budoucnost.

Statistiky nejsou šálkem čaje pro každého. Bývají komplikované a často nám odhalují věci, které bychom raději nevěděli.

Platí to také o nové statistické studii mezinárodní skupiny vědců, která analyzovala minulé pandemie a z nich sestavovala předpověď pandemií, které nás postihnou v budoucnosti, po covidu-19.

Pro leckoho to může být morbidní prognóza, protože současná pandemie, která připravila o život víc než čtyři a půl milionu lidí, z toho v Česku víc než 30 tisíc, ještě neskončila.

Pravděpodobnější, než jsme tušili

Skupina vedená profesorem Markem Maranim z Padovské univerzity pomocí statistických modelů zjistila, že pandemie rozsahu španělské chřipky nebo covidu-19 nemusí být v budoucnu tak vzácná, jak leckdo mohl předpokládat. O svém bádání vědci informují ve vědeckém časopise PNAS.

Marani se spolupracovníky zpracoval a vyhodnotil záznamy o 476 pandemiích od roku 1600. Z analýz badatelé vyloučili infekce, které jsou v současnosti aktivní, tedy covid-19, HIV nebo malárii.

Statistický model potom ukázal, že španělská chřipka, která řádila v letech 1918 až 1920, měla pravděpodobnost výskytu mezi 0,3 a 1,9 procenta každý jednotlivý rok během posledních 400 let.

U člověka, který se narodil v roce 2000, vyšla z modelu dvouprocentní pravděpodobnost, že v jednotlivých letech zažije pandemii rozsahu a dopadů covidu. Pokud se tato pravděpodobnost protáhne na jeho celý život, měl by každý mít 38procentní šanci, že alespoň jednou pandemii zažije.

Tentokrát se s covidem tato šance proměnila v temnou stoprocentní realitu

Ano, může být hůř

Výzkumníci upozorňují, že pravděpodobností číslo pandemie typu covidu se bude zvyšovat až na dvojnásobek, protože bude přibývat zoonotických přenosů infekcí mezi zvířecími hostiteli a lidmi. Na Zemi má za 80 let žít až 11 miliard lidí a lidská sídla budou dál pronikat do oblastí, kde žijí zvířata.

„Za posledních padesát let jsme svědky rostoucí úrovně nových patogenů šířících se ze zvířat na lidi. SARS-CoV-2 je nejzjevnějším příkladem, ale i v posledních několika desetiletích jsme měli prasečí chřipku, ptačí chřipku, ebolu a mnoho dalších infekčních nemocí,“ píše se ve zprávě k výzkumu.

„Bylo by chybou spoléhat na to, že až odezní covid, tak už nemůžeme zažít další pandemii, která bude měnit naše životy,“ varují vědci.

Zdroje:

Nejnovější články