Vědci prodloužili život myší o čtvrtinu. Teď to chtějí dokázat u lidí

1. 6. 2021 – 21:18 | Technologie | Nedd | Diskuze:

Vědci prodloužili život myší o čtvrtinu. Teď to chtějí dokázat u lidí
zdroj: Profimedia

Jsou snad výzkumníci konečně na stopě elixíru mládí a delšího života?

Zní to jako z pohádky: Badatelé dodávali myším přípravek, po kterém hlodavci žili déle, a co víc – byli mladistvější a méně náchylní na rakovinu.

Co „kouzelný lektvar“ obsahoval? Protein sirtuin, zkratkou SIRT6, kterého v těle s věkem ubývá.

Výzkumníci z Bar Ilanovy univerzity v izraelském městě Ramat Gaa ve spolupráci s několika zahraničními experty dodávali sirtuin 250 myším. A tyto myši žily v průměru o 23 procent déle než hlodavci, kteří zmíněný protein nedostávali.

Data z recenzovaného výzkumu, zveřejněná v časopise Nature Communications, ukazují, že myši podpořené sirtuinem byly mladistvější a méně náchylné na rakovinu.

Dostaneme za dva tři roky elixír?

Vědci jsou přesvědčeni, že použitá metoda by mohla fungovat rovněž u lidí.

„Je to významná změna v délce života. Pokud si představíte odpovídající nárůst u člověka, zjistíte, že by žil téměř do 120 let. Změny, které jsme vyvolali u myší, by se mohly uplatnit také u lidí. A pokud se to podaří, bude to strhující,“ cituje magazín Nature Communications profesora biologie Chaima Cohena z Bar Ilanovy univerzity.

Nová terapie prodlužuje život myších samců o 30 procent, samic o 15 procent.

Cohenova laboratoř teď pracuje na preparátech, které by bezpečně posílily protein SIRT6 u lidí. Zatímco u myší mohli vědci zvýšit hladinu proteinu SIRT6 jejich genetickou modifikací, u lidí na to budou potřebné léky.

Cohen věří, že výsledky se dostaví za dva tři roky.

Myší senioři běhali jako junioři

Cohen byl v roce 2012 první vědec, který se začal zabývat zvýšením hladiny této látky u zvířat s cílem prodloužit kondici a život. Tehdejší výzkum prodloužil život myších samců o 15 procent. Na samice ale nezabíral.

Nejnovější experiment ale prodloužil život oběma pohlavím, byť u samců výrazněji, o 30 procent, zatímco u samic o 15 procent.

Vědci také vyhodnocovali, do jaké míry si myši byly schopny uchovat znaky běžné u mladších jedinců.

S věkem u myší slábne schopnost energetické obnovy už po krátkém půstu, hlodavci nedokážou využít své energetické zdroje z tukových zásob.

Myši, které dostaly SIRT6, však tuto schopnost neztrácely, přesněji – ztrácely ji výrazně pomaleji. Měly také nižší hladinu cholesterolu, trpěly v menší míře rakovinou a byly energičtější, běhaly rychleji než ty z kontrolní skupiny, které sirtuin nedostávaly.

„Náš objev dokazuje, že SIRT6 ovlivňuje zdravé stárnutí a že podporou jeho aktivity můžeme tento proces zpomalit. Musíme však najít způsob, jak to použít u člověka,“ cituje profesora Cohena deník Jerusalem Post.

Zdroje:
Nature Communications, The Jerusalem Post

Nejnovější články