Vědci zjistili, kolik bublinek vzniká ve sklenici piva

19. 6. 2021 – 21:33 | Technologie | Pavel Jégl | Diskuze:

Vědci zjistili, kolik bublinek vzniká ve sklenici piva
zdroj: Profimedia

Uhádnete, kolik bublinek se vytvoří v půllitru piva?

Poté, co byly otevřeny restaurace, můžeme zase v hospodě popíjet pivo a debatovat – o fotbalu, politice, ekonomice, koroně… anebo tiše přemýšlet o čemkoli – třeba o tom, kolik bublinek se vytvoří ve sklenici piva, které před vás servírka postavila.

Něco takového spočítat je nepochybně náročný úkol. Francouzští vědci se však jeho obtížností nedali odradit a rozhodli se, že drobné bublinky, které se uvolní po natočení piva do sklenice, důkladně prozkoumají.

Poděkujte u půllitru CO2

Za to, že pivo je tak osvěžující, že má říz, vděčíme oxidu uhličitému. Drobné bublinky, které se uvolňují po natočení (nalití) do sklenice, dodávají nápoji šumivý efekt a snáz přenesou chuť do chuťových pohárků na jazyku a vůni do vašeho nosu.

Skupina z francouzského Národního centra pro vědecký výzkum (CNRS) v nové studii, publikované v odborném časopisu ACS Omega, popisuje, jak zjišťovala počet těchto osvěžujících bublinek ve čtvrtlitrové sklenici s vychlazeným pivem.

Pivo bylo čepováno do skloněné sklenice, aby méně pěnilo. Výzkumníci přitom kamerou monitorovali jejich tvorbu a počet. Zkoušeli také různé druhy sklenic.

Potvrdilo se, že na to, aby se ve sklenici vytvořil dostatečný počet bublinek, musí být v mikrostruktuře skla malé trhliny vyplněné vzduchem o šířce nejméně 1,4 nanometru. Ty plní funkci „nukleačních center“, kde se zrodí nejvíc bublin.

Nukleační centra si můžete představit jako kapsy plynu, které brání tomu, aby se oxid uhličitý zpětně rozpouštěl v kapalině. Když kapsa dosáhne kritické velikosti, vyboulí se, zakulatí a bublina má od počátku dostatečně velký poloměr na to, aby stoupala pivem.

Nepočítejte a nečekejte, až pivo zvětrá

Na záznamu z kamer francouzských badatelů bylo patrné, že bublinky stoupající k hladině se zvětšují. A jak klesala koncentrace oxidu uhličitého v pivě, tak se zpomalovala i tvorba bublinek.

Z detailního pozorování sestavili vědci matematický model. Z něj vyplynulo, že při správném čepování a optimální teplotě piva se uvolní ze čtvrtlitrové sklenice 200 000 až dva miliony bublinek – dokud pivo nezvětrá.

Našinec si tohle množství přepočítá na půllitr a dostane výsledek: 400 000 až čtyři miliony bublinek. Hodně, nebo málo? Tak či onak, výsledek rlativizuje velký rozptyl hodnot.

Vy ale nečekejte, až vám pivo zvětrá jako francouzští vědátoři. Vypijte ho, dokud má správný říz.

A jak to vysvětluje fyzika?

Nakonec něco z fyziky. Proč se vlastně bublinky po otevření lahve s pivem nebo při čepování tvoří?

K tomu, aby v kapalině tvořil bublinky, nutí plyn termodynamika. Vrací pivo (a jakýkoli jiný sycený nápoj) ke stavu termodynamické rovnováhy odpovídající nižšímu tlaku, než byl nad hladinou při zavřené láhvi. Totéž se děje při čepování piva, bublinky stoupají k hladině a na povrchu ve sklenici vzniká pěna.

Zdroje:
ACS Omega

Nejnovější články