Syndrom vlastního pivovaru z vás udělá alkoholika

31. 10. 2019 – 17:49 | Člověk | Radek Chlup | Diskuze:

Syndrom vlastního pivovaru z vás udělá alkoholika
Uvařit dobré pivo ve varně dá práci. Někdo si ho ale vyrobí přímo ve střevech | zdroj: Profimedia

Američtí lékaři popsali syndrom vlastního pivovaru. Tato porucha způsobuje abnormální tvorbu alkoholu z cukru v těle. Ze střev se tak stává 'osobní pivovar'.

Mnoho lidí si nedokáže představit život bez popíjení alkoholu. Na světě však jsou jedinci, kteří se nemusí dotknout piva, a přesto se dokážou dostat do povznesené nálady či dokonce opít.

Tito lidé trpí vzácnou poruchou nazývanou syndrom vlastního pivovaru. Ve střevech se jim tvoří velké množství alkoholu z cukru. Dá se tedy říci, že takový člověk se nevědomky opíjí sacharidy.

Alkohol z cukrů

Syndrom vlastního pivovaru byl poprvé popsán v 70. letech minulého století v Japonsku a před pěti lety ho podrobně studovali američtí lékaři z lékařského centra Richmondské univerzity.

Jeho podstatou je abnormální funkce mikroorganismů (kvasinek) v trávicím traktu, které mohou svým metabolismem vytvářet velké množství alkoholu z požitých cukrů.

Alkohol z cukrů vzniká v trávicím traktu většiny lidí, za běžných okolností je ale jeho množství minimální až neměřitelné.

Vzácně ho však může vznikat velké množství a proces může mít chronický průběh. Právě tomu se říká syndrom vlastního pivovaru.

Syndrom se kromě stav opilosti projevuje únavou, trávicími potížemi a sníženou výkonností.

Má podobné důsledky jako alkoholismus. Hrozí poškození jater a cirhóza. Problém je přitom téměř neléčitelný. Projevy lze jen zmírnit dietou (omezit cukry) nebo léčbou pomocí probiotik.

Nedoporučuje se aplikovat léčbu antibiotiky. Antibiotika mohou hubit střevní mikroflóru, což vede k rozmnožování kvasinek. O tom se přesvědčil šestačtyřicetiletý Donato Giannotto z New Jersey.

Opilý bez příčiny

Tento prodejce pneumatik v roce 2011 podstoupil léčbu zranění palce při které mu lékaři předepsali antibiotika. Vyvolalo to u něj depresi, agresivní chování a ztrátu paměti.

zdroj: YouTube

Nakonec si ho vzal do péče převzal psychiatr a předepsal mu antidepresiva.

Jednoho rána ho ale zadržela policie, důvodem bylo řízení automobilu pod vlivem alkoholu. V tomto okamžiku se začala projevovat nepříjemná povaha syndromu.

Zadržený nic nepil. Krevní testy ale prokázaly vysokou míru alkoholu v krvi. Odpovídala deseti pivům. Takový počet piv stačí k vyvolání zmatku, narušení rovnováhy a nesrozumitelné řeči.

Odpověď ve střevech

Poté, co pacienta propustili z nemocnice, hledal pomoc na klinice v Ohiu. Lékařské testy ale ukázaly, že je u něj vše v normálu. Až na vzorek stolice. V něm se našla kvasinka pivní (Saccharomyces cerevisiae), která v pivovarnictví a vinařství pomáhá fermentaci uhlohydrátů a produkuje alkohol.

Pacient tedy na klinice zůstal a podstoupil léčbu, v průběhu jeho pobytu ale syndrom několikrát vygradoval. Alkohol v jeho krvi dokonce stoupl na 400 miligramů na decilitr – což byl proti hodnotě, kdy ho zadrželi policisté, dvojnásobek.

Donato dokonce upadl ze schodů a utrpěl nitrolebeční krvácení.

Konec příběhu je ale šťastný. Pacient podstoupil léčbu, kterou vedli odborníci z Richmond University Medical Center. Tato léčba zahrnovala kombinaci antifungálních terapií a probiotik. Zdá se, že kvasinky dokázala potlačit.

Uplynulo jeden a půl roku a syndrom zůstal asymptomatický (probíhající nemoc bez příznaků). Po špatném období muž obnovil svůj životní styl s normální stravou. Pravidelně ale podstupuje dechové kontroly.

Tomu, že nepil alkohol, zprvu nikdo nevěřil – policisté, lékaři, ba ani jeho rodina. Teď se lékaři domnívají se, že za vším stojí osudové zranění palce a následná léčba antibiotiky. Antibiotika měla za následek změnu gastrointestinálního mikrobiomu, což způsobilo přemnožování kvasinek pivních.

Syndrom dělá problémy

Podobným martýriem teď prochází Tomasz Opalach z Varšavy. Je opilý, aniž by pil. Vykazuje přitom úplně stejné symptomy jako Donato.

Ohiu – agresivní chování, deprese, přílišná únava.

Jeho syndrom ale lékaři zatím nepotlačili. Momentálně drží přísnou dietu a jí pouze maso. Projevů opilosti sice ubylo, ale potíže stále přetrvávají.

Ovlivnilo to jeho pracovní život. Z posledního zaměstnání dostal výpověď a lékaři mu nechtějí potvrdit způsobilost k práci.

Syndrom vlastního pivovaru a případ Donata Gianotta je popsán v BMJ Open Gastroenterology.

Nejnovější články