Syndrom vlastního pivovaru z vás udělá alkoholika

VIDEO MAGAZÍN - Člověk autor: Radek Chlup

Američtí lékaři popsali syndrom vlastního pivovaru. Tato porucha způsobuje abnormální tvorbu alkoholu z cukru v těle. Ze střev se tak stává 'osobní pivovar'.

Uvařit dobré pivo ve varně dá práci. Někdo si ho ale vyrobí přímo ve střevech

Uvařit dobré pivo ve varně dá práci. Někdo si ho ale vyrobí přímo ve střevech,zdroj: Profimedia.cz

Mnoho lidí si nedokáže představit život bez popíjení alkoholu. Na světě však jsou jedinci, kteří se nemusí dotknout piva, a přesto se dokážou dostat do povznesené nálady či dokonce opít.

Tito lidé trpí vzácnou poruchou nazývanou syndrom vlastního pivovaru. Ve střevech se jim tvoří velké množství alkoholu z cukru. Dá se tedy říci, že takový člověk se nevědomky opíjí sacharidy.

Alkohol z cukrů

Syndrom vlastního pivovaru byl poprvé popsán v 70. letech minulého století v Japonsku a před pěti lety ho podrobně studovali američtí lékaři z lékařského centra Richmondské univerzity.

Jeho podstatou je abnormální funkce mikroorganismů (kvasinek) v trávicím traktu, které mohou svým metabolismem vytvářet velké množství alkoholu z požitých cukrů.

Alkohol z cukrů vzniká v trávicím traktu většiny lidí, za běžných okolností je ale jeho množství minimální až neměřitelné.

Vzácně ho však může vznikat velké množství a proces může mít chronický průběh. Právě tomu se říká syndrom vlastního pivovaru.

Syndrom se kromě stav opilosti projevuje únavou, trávicími potížemi a sníženou výkonností.

Má podobné důsledky jako alkoholismus. Hrozí poškození jater a cirhóza. Problém je přitom téměř neléčitelný. Projevy lze jen zmírnit dietou (omezit cukry) nebo léčbou pomocí probiotik.

Nedoporučuje se aplikovat léčbu antibiotiky. Antibiotika mohou hubit střevní mikroflóru, což vede k rozmnožování kvasinek. O tom se přesvědčil šestačtyřicetiletý Donato Giannotto z New Jersey.

Opilý bez příčiny

Tento prodejce pneumatik v roce 2011 podstoupil léčbu zranění palce při které mu lékaři předepsali antibiotika. Vyvolalo to u něj depresi, agresivní chování a ztrátu paměti.

Nakonec si ho vzal do péče převzal psychiatr a předepsal mu antidepresiva.

Jednoho rána ho ale zadržela policie, důvodem bylo řízení automobilu pod vlivem alkoholu. V tomto okamžiku se začala projevovat nepříjemná povaha syndromu.

Zadržený nic nepil. Krevní testy ale prokázaly vysokou míru alkoholu v krvi. Odpovídala deseti pivům. Takový počet piv stačí k vyvolání zmatku, narušení rovnováhy a nesrozumitelné řeči.

Odpověď ve střevech

Poté, co pacienta propustili z nemocnice, hledal pomoc na klinice v Ohiu. Lékařské testy ale ukázaly, že je u něj vše v normálu. Až na vzorek stolice. V něm se našla kvasinka pivní (Saccharomyces cerevisiae), která v pivovarnictví a vinařství pomáhá fermentaci uhlohydrátů a produkuje alkohol.

Pacient tedy na klinice zůstal a podstoupil léčbu, v průběhu jeho pobytu ale syndrom několikrát vygradoval. Alkohol v jeho krvi dokonce stoupl na 400 miligramů na decilitr – což byl proti hodnotě, kdy ho zadrželi policisté, dvojnásobek.

Donato dokonce upadl ze schodů a utrpěl nitrolebeční krvácení.

Konec příběhu je ale šťastný. Pacient podstoupil léčbu, kterou vedli odborníci z Richmond University Medical Center. Tato léčba zahrnovala kombinaci antifungálních terapií a probiotik. Zdá se, že kvasinky dokázala potlačit.

Uplynulo jeden a půl roku a syndrom zůstal asymptomatický (probíhající nemoc bez příznaků). Po špatném období muž obnovil svůj životní styl s normální stravou. Pravidelně ale podstupuje dechové kontroly.

Tomu, že nepil alkohol, zprvu nikdo nevěřil – policisté, lékaři, ba ani jeho rodina. Teď se lékaři domnívají se, že za vším stojí osudové zranění palce a následná léčba antibiotiky. Antibiotika měla za následek změnu gastrointestinálního mikrobiomu, což způsobilo přemnožování kvasinek pivních.

Syndrom dělá problémy

Podobným martýriem teď prochází Tomasz Opalach z Varšavy. Je opilý, aniž by pil. Vykazuje přitom úplně stejné symptomy jako Donato.

Ohiu – agresivní chování, deprese, přílišná únava.

Jeho syndrom ale lékaři zatím nepotlačili. Momentálně drží přísnou dietu a jí pouze maso. Projevů opilosti sice ubylo, ale potíže stále přetrvávají.

Ovlivnilo to jeho pracovní život. Z posledního zaměstnání dostal výpověď a lékaři mu nechtějí potvrdit způsobilost k práci.

Syndrom vlastního pivovaru a případ Donata Gianotta je popsán v BMJ Open Gastroenterology.

Tagy: lékařství lékařský výzkum věda a poznání mikrobiota