Vědci zjistili, o kolik let může zdravá strava prodloužit život

16. 2. 2022 – 19:00 | Člověk | Ladislav Loukota | Diskuze:

Vědci zjistili, o kolik let může zdravá strava prodloužit život
Žena „středního“ věku, její dcera a vnučka. Z nové studie vyplývá, že zdravou stravou si můžete významně zlepšit vyhlídky na dlouhý věk. Měli byste s ní ale začít už ve dvaceti letech, tedy v mladším věku, než dosáhla prostřední z žen. | zdroj: Profimedia

Složení stravy ovlivňuje délku života – patrně víc, než byste předpokládali. Naznačuje to nová studie, nejobsáhlejší svého druhu.

Kdo by nechtěl žít déle? Klíčem k tomu je zdravý životní styl. Cvičit, pravidelně spát, nekouřit, nepít příliš mnoho alkoholu a také – zdravě jíst.

Nová studie ukázala, že právě strava vám může významně prodloužit život – až o deset let!

Jáchyme, hoď ho do stroje!

Výzkumníci ve své metastudii publikované v PLOS Medicine shromáždili data z několik výzkumů, které se zabývaly stravou a délkou věku. Vložili je do počítače a zkombinovali s údaji ze studie Global Burden of Disease (Globální zátěž onemocnění), která poskytuje souhrnné informace o zdraví populace z několika zemí.

Z analýzy dat vědci zjistili, jak se měnila délka života v závislosti na příjmu ovoce, zeleniny, obilovin, ořechů, luštěnin, ryb, vajec, mléčných výrobků, červeného masa, zpracovaného masa nebo slazených nápojů.

Výsledkem studie je optimální strava pro dlouhověkost. Je založena na luštěninách (fazoli, hrachu a čočce), celozrnných výrobcích (ovsu, ječmenu a hnědé rýži), ořeších a jen malém množství červeného a zpracovaného masa.

Takový zdravý jídelníček může lidem, který na něj přešli ve věku 20 let, v průměru přidat 10 let života. Ti, kteří mu dali přednost v 60 letech, mohou získat o 6 až 7 let navíc.

Buďme realisté

Výzkumníci také vytvořili ‚proveditelný‘ jídelníček, který kombinuje zdravé stravování s tím, které je v populaci obvyklé. Vypočítali, co by se stalo, kdyby lidé přešli ze západní stravy na stravu, která je na půli cesty mezi optimální stravou a typickým západním jídelníčkem. Zjistili přitom, že proveditelný jídelníček může prodloužit průměrnou délku života o šest let u žen a o sedm let u mužů – pokud s ní začnou ve dvaceti.

V následující tabulce si můžete osvěžit znalosti angličtiny. Zejména se v ní však dočtete, jaké dávky jednotlivých potravin se dají pokládat za optimální a jsou předpokladem pro dlouhověkost (Optimal diet). Můžete je porovnat s typickým složením západní (vaší?) stravy (Typical western diet), která obsahuje velké množství zpracovaných potravin, červené maso, mléčné výrobky s vysokým obsahem tuku, potraviny s vysokým podílem cukru, balené potraviny a malé množství ovoce a zeleniny.

V prostředním sloupci naleznete proveditelnou stravu (Feasibility approach diet).

""

Tabulka denních dávek potravin pro různé typy jídelníčku. / Zdroj: Lars T. Fadnes et al.

Výsledky studie jsou samozřejmě čistým průměrem. Výzkum nebral v úvahu proměnné vycházející ze zdravotního stavu lidí. Je to však dosud nejrozsáhlejší studie svého druhu.

„Úplná změna jídelníčku může být samozřejmě obtížná. Pokud do něj ale přidáte aspoň některé potraviny, které prokazatelně podporují dlouhověkost, může vám to prospět,“ cituje magazín Science Alert nutriční lektorku Lauru Brownovou, která studii hodnotila.

Zdroje:
Science Alert, PLOS Medicine

Nejnovější články