Středomořská strava prodlouží život. Ale nestačí ji jen jíst

7. 3. 2020 – 20:31 | Člověk | Ladislav Loukota | Diskuze:

Středomořská strava prodlouží život. Ale nestačí ji jen jíst
Středomořská kuchyně by se mohla stát inspirací pro vaše zdraví | zdroj: Profimedia

Univerzitní studie naznačuje způsob, jak se 'vyléčit' ze stárnutí.

Hledání receptu na věčný život je staré tak jako obavy ze smrti. Prodloužit si život a žít zdravě však není nijak složité. V duchu rčení "jste to, co jíte" se stačí více stravovat středomořskou dietou.

U lidí, kteří mají vrozené komplikace, samozřejmě olivový olej nevynahradí lékařskou péči, pro většinu populace se může prvním krokem k delšímu životu. Nestačí však zůstat jen u něj.

Vyplývá to z nové studie týmu Minnesotské univerzity vedeného molekulárním biologem Dougem Mashekem, který osm let studoval způsoby, jak zpomalit molekulární stárnutí. Výsledky studie byly publikovány v žurnálu Molecular Cell. 

profimedia-0237177952 mediterranean cuisine Středomořská strava omezuje věkem podmíněné choroby | zdroj: Profimedia

Studie dospěla k závěru, že lidé, kteří konzumují středomořskou stravu a jsou aktivní, vykazují méně věkem podmíněných chorob.

Olej je klíčem

Výzkumníci se zaměřili na roli životosprávy včetně složení stravy. Starší studie již dlouhodobě naznačují, že středomořská kuchyně založená na kombinaci ryb, luštěnin, zeleniny a olivovém oleji je jednou z nejzdravějších. Mashekův tým se proto zaměřil na studium toho, co tuto prospěšnost způsobuje.

Dřívější studie naznačovaly prospěšný vliv červeného vína, zejména pro jeho sloučeninu resveratrol, která by mohla aktivovat či zesilovat některé zdraví prospěšné buněčné mechanismy.

Červené víno rovněž z jiných studií (např. Bondonno et al.) vyplynulo jako "nejzdravější" alkohol zejména pro obsah flavonoidů. Ty si člověk může doplnit i z ovoce či třeba čajů, pokud ale už někdo konzumuje alkohol, je lepší, když holduje spíše červenému (nikoliv bílému) vínu.

Významnější roli, než červené víno však má ve středomořské stravě olivový olej. Mashekův tým dospěl k tomu, že organismus, který si přes lipidové částečky ukládá do buněk tuk pocházející z olivového oleje, tento typ tuk lépe odbourává. Kromě toho je olivový olej účinným antioxidantem. Brání oxidaci cholesterolu v krvi, což je rizikový faktor kardiovaskulárních onemocnění

K tomu, aby olivový olej byl prospěšný, ho však nestačí jen jíst, ale je třeba pomoci organismu ho odbourávat. To znamená cvičit.

Jak 'vyléčit' stárnutí

Kdo se bude krmit středomořskou stravou, aniž by zároveň hnul prstem, na toho zřejmě nebude mít o nich prospěšnější vliv než jiné druhy stravy.

Je to až kombinace stravy a aktivit, které podtrhávají podle Mashekových zjištění zdravotní prospěšnost konzumace olivového oleje a pokrmů z něj připravovaných.

Výzkumníci doporučují předně pravidelné cvičení – to podle jiných výzkumů, třeba loňské studie Ulfa Ekelunda, odpovídá alespoň 38 minutám vydatnější aktivity (chůze) denně, či zhruba 2,5 hodinám výraznější aktivity (běh) týdně. Nejde však pouze o pohyb.

Rovněž pomáhá omezit příjem kalorií. Většina studií se shoduje, že prospívá udržovat mezi jídly dvanácti až čtrnáctihodinovou přestávku.

"Chtěli jsme pochopit biologické mechanismy a poté je přetlumočit lidem," píše Maschek ve vyjádření ke studii. "Snad se nám podaří změnit paradigma zdravotní péče a lidé nebudou muset s osmi věkem podmíněnými problémy chodit za osmi speciality. Pokud se nám podaří ‚vyléčit stárnutí', ubude i zátěže pro lékaře."

Zdroje:
Molecular Cell

Nejnovější články