Vesmír zvláštně páchne. A dosud nevíme proč

4. 12. 2023 – 23:33 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

Vesmír zvláštně páchne. A dosud nevíme proč
Astronaut v otevřeném vesmíru. | zdroj: Profimedia

Ve vesmíru jsou místa obrovité prázdnoty. Přesto je v nich cosi cítit.

Astronauti, kteří pracovali hodiny v otevřeném vesmíru, vypovídají, že vesmír je cítit po spálených věcech, jakými jsou třeba vyhořelý střelný prach, připečený steak, spálené koláče, anebo rozžhavený kov.

Proč ale vesmír páchne? Odkud se tam zápach bere? Tyto otázky nedokázali vědci rozlousknout ani po desítkách let výstupů astronautů do vesmíru. Vyslovují pouze hypotézy, upozorňuje časopis Live Science.

Atomů míň než šafránu

Vesmír není dokonalé vakuum, je ale převážně prázdný. Jeden atom hmoty v něm připadá zhruba na jeden metr krychlový. V 99 procentech to je atom vodíku (vodíkové plazma), v ostatních případech helium a jen výjimečně těžší atomy.

Jak je možné, že astronauti v takové prázdnotě něco cítí?

A cítí nejen spáleniny, ale také ozon. Tato modifikace kyslíku je na Zemi cítit třeba po bouřce nebo při svařování elektrickým obloukem. Právě jako vůni ozonu popsali vesmírný odér Thomas Jones, který letěl třikrát v raketoplánu, a Don Pettit, který půl roku pobýval na vesmírné stanici ISS.

„Nejlepší popis, který mě napadá, je kovový – poměrně příjemný a nasládlý kovový pocit. Ten odér mi připomněl léto na vysoké škole, kde jsem dlouhé hodiny pracoval s obloukovým svářečským hořákem při opravách těžké techniky pro malou dřevařskou firmu. Navodil mi příjemně sladce vonící svářečské výpary. To je vůně vesmíru,“ napsal chemik Pettit v příspěvku na blogu agentury NASA.

„Aby ale bylo jasno, astronauti cítí zápach, nebo vůni až poté, co si ve vesmírné lodi, nebo stanici sundají helmu skafandru,“ upozorňuje v Live Science astrofyzik Ofek Birnholtz z Bar-Ilanovy univerzity v izraelském Ramat Ganu.

„Při práci ve volném vesmíru zůstávají členové posádky samozřejmě ve skafandrech, takže cítí pouze materiály, z nichž byly skafandry vyrobeny. Kdyby někdo cítil pach vesmíru přímo v otevřeném prostoru, nikdy by nám ho nemohl popsat, protože by byl záhy mrtev,“ vysvětluje astrofyzik.

Zvláštního pachu si všímají nejen navrátilci z „vesmírné procházky“, ale i ti, kteří se s nimi setkají po otevření dveří přechodové komory. Vypovídají, že výrazným zápachem vesmíru nasáklo vše – skafandr, helma, rukavice i nářadí.

Zápach bývá nejčastěji vysvětlován dvěma hypotézami. Jedna z nich souvisí s kyslíkem, který se vznáší kolem vesmírné stanice ISS.

„Ultrafialové paprsky ze Slunce štěpí molekuly kyslíku, které jsou tvořeny dvěma atomy, na jednotlivé atomy. Atomární kyslík pak může ulpívat na skafandrech, stěnách přechodových komor a dalších předmětech vystavených působení vesmíru a vyvolávat chemické reakce, které mohou připomínat ozon,“ říká Miranda Nelsonová z řízení vesmírných letů v Johnsonově vesmírném středisku NASA v texaském Houstonu.

„Další, mnohem exotičtější vysvětlení je, že vesmírem se šíří zápach související s hvězdnými explozemi, tedy umírajícími hvězdami. Jejich výbuchy vytvářejí zapáchající molekuly známé jako polycyklické aromatické uhlovodíky, které se nacházejí v uhlí, potravinách, ropě a dalších materiálech,“ vysvětluje Nelsonová.

Žádné z těchto vysvětlení však dosud nebylo potvrzeno.

Vyrobeno na planetě Zemi

NASA chtěla přispět k realističtějšímu výcviku astronautů, a tak pověřila biochemika Steva Pearceho, aby vytvořil vůni, která by napodobovala odér popisovaný astronauty. Cílem bylo předcházet překvapení, která by astronauti mohli zažít na oběžné dráze,

Pearce sám do vesmíru neletěl, neočichával skafandry. Místo toho analyzoval výpovědi astronautů a využil své znalosti a zkušenosti s dostupnými aromatickými látkami, aby jejich kombinací navodil to, co astronauti cítí ze skafandrů. Na základě tohoto průzkumu vytvořil parfém Eau de Space.

„Parfém“ tedy máme, vznikl tady na Zemi. Zbývá ještě rozlousknout záhadu, kde se jeho vůně bere ve vesmíru.

Zdroje:

Nejnovější články