Vesmírný objekt, který rozzářil nebe nad Českem, byl mimořádný superbolid

28. 6. 2023 – 13:53 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

Vesmírný objekt, který rozzářil nebe nad Českem, byl mimořádný superbolid
Složený snímek bolidu EN260623_204511 z videozáznamu pořízeného videokamerou na observatoři v Ondřejově. | zdroj: Astronomický ústav AV ČR

(Aktualizováno, 28.6.2023 13.53)

Mimořádně jasný meteor v noci na úterý rozzářil oblohu nad Českem. Když nad západním obzorem vybuchl, přesvítil Měsíc blížící se k úplňku. Ze záběrů kamer, které objekt zachytily, astronomové ve středu zmapovali jeho dráhu a zjistili jeho parametry. Označili ho za superbolid.

Velkolepý konec vesmírného poutníka

O záblesku meteoru informoval v úterý na twitteru a facebooku Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), který sdílel video zachycující let a explozi bolidu.

Supebolid (z řeckého βολιςbolis – střela) explodoval v pondělí ve 22:45. Zaznamenaly ho speciální přístroje rozmístěné na území Česka, které patří do Evropské bolidové sítě. Její centrum je v Astronomickém ústavu ve středočeském Ondřejově.

Astronomové z Astronomického ústavu české Akademie věd prozkoumali trajektorii objektu.

B_EN260623_204511 Výřezy z detailního videozáznamu bolidu EN260623_204511 pořízeného rychlonaváděcím systémem na observatoři v Ondřejově. Tento záznam sloužil k podrobnějšímu zkoumání rozpadu meteoroidu. | zdroj: Lukáš Shrbený/Astronomický ústav AV ČR

Bolid označený v systému ústavu jako EN260623_204511 začal svítit ve výšce 101 kilometrů v oblasti mezi městy Ingolstadt a Regensburg.

„Maximální jasnost dosáhl ve výšce 56 kilometrů nad Norimberkem a pohasl ve výšce 34,5 km nad zemí v blízkosti města Höchstadt. Délka námi zaznamenané světelné dráhy v atmosféře byla 134 kilometrů a bolid jí uletěl za 6,4 sekundy. Žádné meteority z tohoto tělesa na zem nedopadly,“ píší ve zprávě o bolidu astronomové Pavel Spurný, Jiří Borovička a Lukáš Shrbený z Oddělení meziplanetární hmoty Astronomického ústavu.

Jasností se bolid řadil do skupiny superbolidů. Byl pozorovatelný nejen z Česka a Německa, kde ve skutečnosti letěl, ale téměř z celé střední Evropy.

Meteoroid je obvykle úlomek komety (těleso z ledu a prachu obíhající hvězdu), nebo planetky (asteroidu), který se při vstupu do atmosféry změní na meteor – jasné světlo procházejícím oblohou. Většinou shoří, někdy se rozpadne a jeho úlomky dopadnou na Zem jako meteority. Jen ve vzácných případech zemské gravitaci meteoroid uniká.

Bombardováni vesmírným kamením

Země je nepřetržitě bombardována vesmírným kamením. Astronomové odhadují, že den, co den vstupují do zemské atmosféry miliony meteoroidů.

Většina z meteoroidů není větší než zrnko písku a v ovzduší shoří, aniž bychom to zaznamenali. Zbytek, který dopadne na zem, způsobí, že planeta každoročně přibere o zhruba 150 tisíc tun meteorického spadu.

Oslnivé světlo, které bolid na obloze v pondělí vyzářil, byla vlastně energie plynů v ovzduší naší planety. Kámen z vesmíru předal pohybovou energii atomům plynů, a ty se jí potom zbavily formou fotonů – nositelů světla.

Meteor, který zářil v pondělí před půlnocí, byl letos čtvrtým bolidem zaznamenaným Astronomickým ústavem v Česku. Vloni ústav evidoval osm bolidů.

Zdroje:

Nejnovější články