Vraždy ve světě zvířat: Samec kosatky s matkou brutálně utopili cizí velrybí mládě

20. 4. 2018 – 17:46 | Příroda | Pavel Pešek | Diskuze:

Vraždy ve světě zvířat: Samec kosatky s matkou brutálně utopili cizí velrybí mládě
Když jde o rodinu, neznají kosatky bratra | zdroj: ThinkStock

Zabíjení nepříbuzných mláďat je v přírodě překvapivě běžné, vyskytuje se hlavně u zvířat, která žijí ve skupinách a rodí mláďata celý rok. Tento typ chování je pro samce výhodný ze dvou důvodů. Odstraní potomka nebo potomků samcových konkurentů, a navíc zabití mláděte obvykle urychlí návrat samice do říje. Tento typ chování byl pozorován u více skupin živočichů. Nyní poprvé i u kosatek.

Mezi nejčastější zvířecí Herody patří šelmy, primáti a hlodavci. Asi nejznámějším příkladem tohoto chování jsou samci lvů, kteří při přebírání vlády nad smečkou zabíjí děti svých konkurentů.

Vraždění mláďat bylo pozorováno i u tří druhů delfínů. Poprvé byla vražda mláděte pozorována i u kosatek. Konkrétně šlo o jednu z dlouhodobě sledovaných skupin kosatek. Tato skupina několika stovek kytovců se pohybuje u západního pobřeží Severní Ameriky od Aljašky po Kalifornii.

Jde o skupinu specializovanou na lov mořských savců jako jsou tuleni. Tato populace kosatek je sledována pacifickým biologickým ústavem v Britské Kolumbii v Kanadě a bylo s ní fotograficky zdokumentováno více než 5300 setkání.

"Tchýni" šlo o budoucnost svého syna

V roce 2016 vědci zaznamenali zabití mláděte mladé samice nepříbuzným samcem a jeho matkou. Zapojení matky samce se může zdát divné, ale u kosatek dává smysl. Kosatky v jedné skupině jsou totiž dále rozděleny do sociálních jednotek o dvou až šesti jedincích. Tyto jednotky tvoří samice a její mláďata. Dospívající mláďata pak skupinu opouští.

Kosatky sdílí jednu unikátní vlastnost s lidmi – menoapauzu. Samice kosatek žijí dlouho i poté, co ztratí schopnost se rozmnožovat, obvykle zůstávají v blízkosti svých dospělých synů. Poskytují svým příbuzným zkušenosti o tom, kde jsou vhodná loviště, a tak pomáhají zajistit přežití potomků, i když už se samy dále nerozmnožují. Z tohoto pohledu pak dává smysl, že postreprodukční samice pomohla synovi získat sexuální partnerku a odstranit konkurenci.

Pozorovaná skupina kosatek má navíc pro tento typ chování predispozice. Jde o skupinu, která se živí převážně mořskými savci a má tak s jejich zabíjením větší zkušenosti než skupiny kosatek, které se živí rybami.

Mládě utopili

V tomto případě také nešlo o kanibalismus, který by mohl být způsoben nedostatkem potravy. Po zabití mláděte už si samec ani jeho matka mrtvoly nevšímali. Samec zabil mládě tak, že ho držel za ocasní ploutev pod vodou dost dlouho na to, aby se udusilo.

Během této doby bránila jeho matka mladé samici připlavat svému mláděti na pomoc. Na tuto událost upozornily vědce podmořská nahrávací zařízení, díky kterým je sledováno velrybí volání. Neobvyklé zvukové projevy přitáhly pozornost vědců, kteří na místo přijeli v lodi a stali se tak svědky celé události.

Jde o unikátní pozorování, které přináší nové poznatky o sociálních chování kosatek. I když to nejsou zprávy, které by ke kosatkám vyvolávaly sympatie.

Zdroj: Towers J. R., Hallé M. J., Symonds H. K., et al. (2018). Infanticide in a mammal-eating killer whale population. Scientific Reports 8, Article number: 4366.

Nejnovější články