Z nebe pršely kusy čínské rakety

5. 4. 2022 – 23:58 | Vesmír | Nedd | Diskuze:

Z nebe pršely kusy čínské rakety
Startující raketa Dlouhý pochod. | zdroj: Profimedia

Trosky čínské rakety spadly do obydlené oblasti. Jedna z nich málem zasáhla vesnickou hostinu.

Obyvatelé západoindického státu Maháráštra sledovali spektakulární nebeský ohňostroj. V sobotu noční oblohou proletěly zářící objekty, které za sebou zanechávaly dlouhé světelné stopy. Vše ukazovalo na to, že se rozpadá meteorit, který vletěl do atmosféry Země.

Později však lidé ve dvou vesnicích ve stejném okrese nalezli dva podivné předměty, které daly příběhu jiné vysvětlení – třímetrový kovový prstenec o hmotnosti více než 40 kilogramů a dvacetikilogramovou kovovou kouli o průměru půl metru. Kouli spatřili vesničané dokonce při pádu. 

„Pořádali jsme obecní hostinu, když se nebe rozzářilo červenou koulí, která s třeskem dopadla na otevřený pozemek ve vesnici,“ vypověděla deníku The Times of India nejmenovaná žena, která byla svědkyní dopadu a vylíčila reakci vesničanů: „Lidé utíkali do svých domů a zůstali v nich celé hodiny. Měli strach, že ta věc vybuchne.“

Experti předpokládají, že prstenec i koule pocházejí z čínské rakety Dlouhý pochod (Čchang-čeng) 3B, kterou Číňané vypustili do vesmíru vloni 1. února.

Oba kusy byly odeslány k analýze. Jonathan McDowell z Astrofyzikálního ústavu Harvardova-Smithsonovského centra pro astrofyziku v Cambridgi, však agentuře AFP sdělil, že úlomky nepochybně odpovídají čínské raketě.

Po startu namísto sestupu do atmosféry jeden ze stupňů rakety zůstal na oběžné dráze a oblétal planetu rychlostí 7,7 kilometru za sekundu. Postupně však ztrácel výšku.

Na čínskou raketu ukazuje také čas, kdy vstoupila do atmosféry a místo jejího dopadu na Zemi.

„Samotné tělo rakety návrat do atmosféry vydrží, některé části, jako například trysky, prstence či nádrže, mohou dopadnout na Zemi a způsobit škody,“ cituje portál Phys Indickou organizaci pro výzkum vesmíru ISRO.

Kolem míst dopadů obou těles pátrají po dalších úlomcích.

Nekontrolovaný návrat této rakety není první případ, kdy se čínský nosič zřítil do obydlené oblasti. Trosky čínské rakety Dlouhý pochod 5 například v květnu 2020 dopadly na území Pobřeží slonoviny a poškodily několik domů v jedné vesnici.

Číňané však kritiku svých raket, které se vrací nekontrolovaně, označují za západní mediální humbuk.

Zdroje:

Nejnovější články