Za řetězci korporací se táhne obří uhlíková stopa

25. 9. 2020 – 10:21 | Technologie | Ladislav Loukota | Diskuze:

Za řetězci korporací se táhne obří uhlíková stopa
Korporátní řetězce chrlí gigantické množství emisí. A je to patrné i na Suezu. | zdroj: Profimedia

Nová studie vystavila největším korporacím ošklivou vizitku. Dospěla k závěru, že jejich dodavatelské řetězce za sebou zanechávají obří uhlíkovou stopu. 

Stockholmská univerzita před rokem navrhla, aby Greta Thunbergová spíše než ke státníkům a diplomatům v newyorské centrále OSN promlouvala o několik ulic dál, na Wall Street, do duší investorů a akcionářů velkých korporací.

Špinavé řetězce

Nová studie mezinárodní skupiny ekonomů, ekologů a klimatologů naznačuje, že to byl opodstatněný nápad. Vychází z ní, že téměř pětina emisí oxidu uhličitého pochází z dodavatelských řetězců nadnárodních společností.

profimedia-0558820215 u Greta proti gigantům. Neměla vedle politiků provětrat i korporace? | zdroj: Profimedia

"Tento výsledek byl pro nás šokující. U některých opravdu velkých korporací jsou uhlíkové emise z dodavatelských řetězců větší než emise států," řekl ke studii agentuře Reuters jeden z jejích autorů, ekonom Dabo Guan z londýnské University College.

Jako exemplární příklad špinavých zpracovatelských sítí korporací Guan uvádí dodavatelský řetězec společnosti Coca-Cola, za kterým zůstává víc emisí než za celým potravinářským sektorem Číny, který živí v 1,3 miliardy lidí.

Do stejné kategorie patří také energetický gigant BP, největší retailový řetězec Walmart anebo největší značka spotřební elektroniky Samsung.

Na jedné planetě

Jak emise v řetězcích vznikají? Jeden příklad za všechny: Za emise vietnamské firmy, která patří do řetězce západní korporace, technicky vzato, může Vietnam. Produkce v tomto státě vytváří větší podíl emisí než sofistikovanější výroba na Západě. Výrobky se pak často převáží po moři, což plodí další emise.

"Pokud by globální společnosti převzaly vedení v boji proti klimatické změně, například tím, že by vyžadovaly efektivnější nakládání s energiemi u svých dodavatelů, mohlo by to mít kladný dopad na transformaci ekonomik a redukci emisí," upozornil Guan.

Autoři studie navrhují, aby emise byly přičítány státům, jejichž investoři jsou za produkci odpovědní. Mohlo by to zvýšit tlak na soukromý sektor, aby emise srazil.

Tím by získali všichni – některé globální společnosti by se rozhodly ponechat výrobu v zemi, kde sídlí, a tím by tam udržely pracovní místa. Jiné korporace by zase mohly modernizovat provozy svých dodavatelských firem v rozvojových zemích, což by zlepšilo tamní pracovní podmínky.

Vědci ve studii závěrem píšou, že korporace jsou s námi na jedné planetě, proto by ekologické problémy neměly odsouvat kamsi do vzdálených zemí, ale řešit je globálně.

Studii publikoval žurnál Nature Climate Change.

Nejnovější články