Země může opustit Slunce a vydat se na vandr. Lidé by ho však nepřežili

31. 8. 2022 – 23:59 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

Země může opustit Slunce a vydat se na vandr. Lidé by ho však nepřežili
Země s galaxií Mléčná dráha na pozadí. | zdroj: Profimedia

Pokud naše planeta jednou opustí Slunce, změní se v mrtvý ledový svět řítící se mezi hvězdami a končící v chřtánu černé díry, upozorňují vědci.

V novele „The Wandering Earth“ (Země na vandru), která poprvé vyšla v roce 2000, líčí čínský spisovatel žánru sci-fi Liu Cixin situaci, kdy Slunce umírá a mění se v rudého obra.

Tento obr se chystá naši planetu usmažit. Lidstvo však postaví tisíce fúzních motorů a s celou Zemí se vydá na tisíce let trvající cestu k nejbližší hvězdě Proximě Centauri.

Je to pouhá literární fikce. Magazín Live Science se přesto zajímal, zda je možné, aby Země sluneční soustavu opustila.

Planetu může vystrnadit darebácký vetřelec

„Je to velmi nepravděpodobné,“ odpověděl Matteo Ceriotti, expert na techniku vesmírných lodí z Univerzity Glasgow. „Jenže nepravděpodobné neznamená, že je to nemožné,“ upozornil a popsal způsob, jak by se planeta mohla vydat na vesmírný vandr.

„Země by se mohla vzdálit ze své oběžné dráhy působením masivního mezihvězdného objektu, který by vlétl do sluneční soustavy a proletěl blízko ní,“ řekl.

„Při tomto blízkém setkání by si Země a objekt vyměnily energii a hybnost a pokud by byl objekt rychlý, masivní a blízký, mohl by odklonit Zemi na únikovou dráhu mimo sluneční soustavu,“ vysvětlil Ceriotti

Profesor fyziky a astronomie Timothy Davis z Cardiffské univerzity s tímto výkladem souhlasí. Připomněl však, že Země by mohla být vymrštěna ze sluneční soustavy jinou hvězdou.

„Planety, tak jak existují právě teď, jsou na stabilních drahách kolem Slunce. Jenže kdyby se Slunce setkalo s jinou hvězdou, pak by vzájemné gravitační působení těchto těles mohlo tyto dráhy narušit a Zemi ze soustavy vyvrhnout,“ vysvětlil Davis magazínu Live Science.

Vědec však poznamenal, že i když je tento scénář možný, je přinejmenším v dohledné budoucnosti nepravděpodobný.

„Taková hvězdná setkání jsou vzácná. Očekává se, že hvězda Gliese 710 se přiblíží blízko ke Slunci asi za milion let, ale tento průlet patrně dráhy planet nenaruší,“ informoval Davis.

Pokud tedy Zemi nevytlačí vnější síly ze soustavy, pak bychom si měli položit otázku, zda by lidstvo mohlo sestrojit stroje, které toho budou schopny a které ve „The Wandering Earth“ zmiňuje Liu Cixin?

Tato možnost je mizivá.

Energie potřebná k odpoutání Země z její oběžné dráhy a k jejímu vymrštění ze sluneční soustavy je nepředstavitelně ohromná - ekvivalentní triliardě (jednička s 21 nulami) megatunových jaderných bomb vybuchujících najednou. Takže se to zdá nepravděpodobné,“ vypočítal Davis.

Zůstal by mrtvý a ledový svět

Přesto si můžeme položit otázku, co by se stalo, kdyby se Země odtrhla od sluneční soustavy? Jaké dopady by to mělo na život lidí?

„Země by letěla do mezihvězdného prostoru, dokud by ji nezachytila nebo nepohltila jiná hvězda nebo černá díra,“ řekl Ceriotti. Upozornil, že pokud by Země opustila sluneční soustavu, vedlo by to k decimaci planety a života na ní.

Pokud by Země opustila sluneční soustavu, její atmosféra by zmizela a s ní naprostá většina života, jak ho známe. Téměř veškerá energie, kterou využívají živé organismy Země, pochází ze Slunce - rostliny fotosyntetizují, býložravci žerou rostliny a masožravci žerou býložravce,“ podotkl Ceriotti.

Čím víc by se Země vzdalovala od Slunce, tím nižší by byla její teplota. Nakonec by zcela zamrzla. Jediným přirozeným zdrojem tepla, který by zbyl, by byl rozpad radioaktivních prvků v zemské kůře,“ doplnil ho Davis.

„Někteří extremofilové (zvířata a rostliny schopné žít v extrémních prostředích) by se podle Davise mohli živit touto energií, ale složitý život by úplně zmizel. Radioaktivní teplo by Zemi umožnilo udržovat teplotu pouze kolem minus 230 stupňů Celsia

„Země by skončila jako mrtvý ledový svět řítící se mezi hvězdami,“ předpověděl profesor Davis.

Zdroje:

Nejnovější články