Změna klimatu nás všechny může připravit o snídani

3. 7. 2025 – 15:00 | Příroda | Radek Chlup | Diskuze:

Změna klimatu nás všechny může připravit o snídani
Budou takto za pár desítek let vypadat supermarkety kvůli oteplování? | zdroj: ChatGPT

Nezáleží na tom, jak moc se budou zemědělci snažit přizpůsobit. Na každý stupeň Celsia oteplení se celosvětová produkce potravin může snížit o 120 kalorií na osobu a den. A to i s ohledem na to, že klimatické změny mohou prodloužit vegetační období a že více oxidu uhličitého v atmosféře může podpořit růst rostlin.

Svět produkuje nejvíce jídla v historii. Úroda se však koncentruje jen v několika regionech. Více než třetina světového vývozu pšenice a ječmene pochází z Ukrajiny (kde navíc zuří válka) a Ruska. Vysoce produktivní zemědělské oblasti se nachází i ve Spojených státech a i ony jsou na cestě k prudkému poklesu produkce.

I optimistický scénář zabolí

Nezáleží, jak moc se budou zemědělci snažit. Sázet na odolnější odrůdy plodin, měnit načasování setí a používání hnojiv s vodou. Investovat do vodních nádrží. Svět je na cestě k oteplení o více než 2 stupně Celsia, což si podle nové studie vyžádá daň – ve světě se zhorší potravinová bezpečnost.

Podle optimistického scénáře mírných emisí skleníkových plynů se úroda šesti klíčových základních plodin do konce století sníží o 11,2 procenta v porovnání se scénářem bez globálního oteplování. Špatná zpráva – zemědělcům podle výzkumu snahy o přizpůsobení nebudou nic platné.

K významnému poklesu nedojde jen v okrajových pěstitelských oblastech. Těžce zasažena budou klíčová místa, kde se ve velkém pěstuje třeba kukuřice nebo sója.

Jako přijít o snídani

Scénář oteplení o 2 až 3 stupně Celsia do konce roku 2100 by rostoucí příjmy a adaptace kompenzovaly jen třetinu úbytku potravin ve světě. Pokud by se oteplilo o 3 stupně, hovořili bychom o ekvivalentu 13procentního poklesu doporučené denní spotřeby kalorií na osobu. To odpovídá asi 360 kaloriím na den.

„Je to, jako by se všichni vzdali snídaně,“ upozornil Andrew Hultgren, výzkumník v oblasti zemědělství na Illinoiské univerzitě v Urbana-Champaign.

Zdroje:

Nejnovější články