Zmutovaní žraloci z kráteru sopky mohou být budoucností paryb

30. 5. 2022 – 20:30 | Příroda | Ladislav Loukota | Diskuze:

Zmutovaní žraloci z kráteru sopky mohou být budoucností paryb
Kladivoun, jeden ze dvou druhů žraloků, kteří obývají podmořský vulkán Kavachi. | zdroj: Profimedia

Blíží se doba, kdy bychom měli znát odpověď na otázku, co pohledávají podivní žraloci v kráteru plném síry.

Je to unikátní podmořský vulkán. V jeho zatopeném kráteru žijí dva druhy paryb – kladivouni a žraloci hedvábní. Připluly do něj patrně po jeho donedávna poslední erupci v roce 2014, anebo už dříve.

Teď se sopka Kavachi, ležící u Šalamounových ostrovů, probrala ze spánku. Pracovníci americké vesmírné agentury NASA její aktivitu zaznamenali pomocí satelitu Landsat-9. Satelitní snímky zachytily nad sopkou oblaky změněné barvy vody – výmluvné známky sopečné aktivity, naznačující četné erupce, píše magazín Live Science.

„Slyšeli jste o Sharknado (žraločí tornádo – série hororových filmů rozšířená do videoher a komiksů, ve kterých tornáda vynesou žraloky na pevninu, kde zabíjejí lidi). Teď se připravte na Sharkano (žraločí vulkán),“ upozorňuje ve tweetu Goddardovo středisko NASA. 

Zvýšená aktivita vulkánu dává vědcům jedinečnou příležitost studovat, jaký vliv mají sopky na přírodní ekosystémy.

Nepochopitelní žraloci

Vrchol Kavachi leží 20 metrů pod hladinou moře a jeho základna se rozkládá na dně v hloubce 1,2 kilometru. Narazíte na něj 24 kilometrů jižně od ostrova Vangunu, jednoho z Šalamounových ostrovů.

profimedia-0244472603 Výbuch podmořské sopky Kavachi zaznamenaný v roce 2020. | zdroj: Profimedia

Podmořské vulkány jsou místem, odkud vyvěrá nejen teplá voda, ale také velké množství síry. Pro různé mikroorganismy závislé na síře to je místo ideální k životu.

Jenže žraloci mezi mikroby nepatří. Jejich přítomnost v kráteru aktivní sopky proto vědce překvapila. Vyvolává mnoho otázek.

Čím se v kráteru žraloci živí? Jsou vůči tamním podmínkám odolní, nebo do kráteru připlouvají na krátkou dobu? A obývají tyto druhy také jiné sopky?

Paryby pro klimatickou změnu

Nynější období silnější aktivity sopky, které trvá podle dat NASA patrně od října 2021, může pomoci zjistit, zda jsou žraloci v Kavachi trvalí nájemníci, anebo zda je série erupcí vyžene.

K tomu však satelitní snímky stačit nebudou. Více napoví expedice, která by k vulkánu měla dorazit v příštích měsících.

Jak dobře odolávají žraloci teplejší a kyselejší vodě, a jak jim chutnají tvorové žijící ve vulkánech, může být užitečný poznatek nejen pro pochopení podmořských ekosystémů.

Vzhledem ke klimatické změně budou oceány budoucnosti mnohem teplejší a mnohem kyselejší než dnes. Prapodivní žraloci z Kavachi, pokud jsou skutečně přizpůsobeni vulkanickým vodám, by tak mohli naznačovat budoucnost paryb v oceánech a mořích.

Ve zprávě expedice, která žraloky v roce 2015 v kráteru sopky objevila a která vyšla v odborném časopise Oceanography, se o tom píše: „Ekosystém, který je podporován extrémním prostředím kráteru Kavachi, může nabídnout vodítka k typům živočichů, kteří přežili minulé velké změny v chemii oceánů, a k těm, kterým se bude dařit v budoucích podmínkách.“

Zdroje:

Nejnovější články