Zpátky na Měsíc! Astronauti si tam zasurfují na lunárním internetu

18. 10. 2021 – 20:41 | Technologie | Nedd | Diskuze:

Zpátky na Měsíc! Astronauti si tam zasurfují na lunárním internetu
zdroj: Profimedia

Americká vesmírná agentura NASA představila projekt, který v příštích letech propojí Zemi s Měsícem obří internetovou sítí. Dostala jméno LunaNet.

Lidé se vrací na Měsíc. Astronauti ve službách NASA by na povrch naší přirozené družice měli vkročit v polovině desetiletí, nebo krátce poté.

Přistanou v přívětivém informačním prostředí, o němž se jejich předchůdcům, kteří létali na Měsíc na přelomu šedesátých a sedmdesátých let minulého století v programu Apollo, mohlo jen zdát. Ještě předtím, než se tam v novém programu Artemis vydají, postaví NASA ve spolupráci se soukromými firmami internetovou síť, která přesáhne nízkou oběžnou dráhu Země a propojí naši planetu s Měsícem a prostorem mezi nimi.

Síť dostala název LunaNet. Nyní NASA představila její koncepci. Tím vlastně zahájila vývoj sítě. Vesmírná agentura očekává, že se do projektu zapojí experti z celého světa.

Projekt koordinuje Goddardovo středisko vesmírných letů NASA v Marylandu. Tam také v roce 2019 vznikl návrh sítě podobné internetu pro řízení satelitních systémů kolem Měsíce a jejich navigaci. Potom vývojáři dostali nápad využít ho pro chystané lety mise na Měsíc.

Wi-Fi mezi krátery

Kostrou LunaNetu, který se má dostat do výroby v příštích dvou letech, bude systém Delay / Disruption tolerant Networking (DTN), který zajistí, aby data dorazila na správné místo i v případě, že se cestou vesmírem setkají s něčím, co signál naruší.

Síť umožní astronautům komunikovat způsobem, jakým dnes na Zemi používáme Wi-Fi. Kromě toho jim bude dodávat údaje o poloze, aby během vyjížděk v lunárním vozidle neztratili orientaci. LunaNet má také sledovat vesmírné počasí a rozpoznat nebezpečnou solární aktivitu, ze které k Měsíci letí nebezpečná radiace.

Lunární síť poslouží i astrovědcům, kterým pomocí modulů, anebo rádiových a infračervených komunikačních nástrojů poskytne informace o našem Měsíci. Antény LunaNetu by dokonce měly v budoucnu zachycovat rádiové signály z hlubokého vesmíru.

Co víc, propojení Měsíce a Země by se mohlo stát modelem pro budoucí propojení Země s Marsem i dalšími planetami a výrazně usnadnit lety do vzdálenějších končin sluneční soustavy. Byl by to vlastně nový typ vesmírné konektivity.

„LunaNet je vzrušující příležitostí pro komunikační a navigační tým NASA a obecně pro komunitu vědců. Společně zdokonalujeme špičkové technologie, které budou splňovat potřeby lunárních misí pro mnoho příštích desetiletí,“ cituje web NASA Davea Israela, komunikačního architekta Goddardova centra, který projekt koordinuje.

Na Měsíc s Muskem a LunaNetem

Program návratu Američanů na Měsíc, pojmenovaný Artemis po řecké bohyni Měsíce, počítá s tím, že astronauti odstartují v lodi Orion, kterou vynese do vesmíru raketa SLS. V ní doletí ke stanici Gateway na oběžné dráze Měsíce. Tam se přesunou do lunárního modulu (lodi Starship od SpaceX Elona Muska) a s ním přistanou na Měsíci. Zpátky poletí v opačném pořadí.

NASA původně počítala s přistáním člověka na Měsíci v roce 2024. Dá se však předpokládat, že tento termín se o dva tři roky posune.

Zdroje:

Nejnovější články