K čemu je přírodě homosexualita? Rozhodně není zbytečná, zjistili vědci

28. 5. 2015 – 12:27 | Příroda | art | Diskuze:

K čemu je přírodě homosexualita? Rozhodně není zbytečná, zjistili vědci
V přírodě má vše svůj smysl. Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

Kdyby homosexualita neměla v přírodě své místo a svůj smysl, už dávno by zanikla, pokud budeme vycházet z účelnosti přírody. K čemu ale přesně slouží, respektive jaké jsou v evolučním smyslu její výhody? Tuto otázku si položili vědci z britské Univerzity v St Andrews. A přišli se zajímavým závěrem. 

Biologové si už dávno lámali hlavu nad tím, k čemu přesně z evolučního pohledu slouží homosexualita. Pokud by byla zbytečná, přirozený výběr by ji přece už dávno vymazal.

Skupina vědců ze skotské univerzity proto uskutečnila sérii experimentů s octomilkami, aby zjistila, jaké evoluční výhody poskytuje homosexualita.

Odbornici provedli přes 2,3 tisíce jednotlivých pokusů. Octomilky například umístili do uzavřeného boxu a pozorovali jejich heterosexuální a homosexuální námluvy v různých podmínkách – při změnách teploty, příbuzenském křížení atd.

A zjistili, že samci, v jejichž rodokmenu bylo víc jedinců samčího pohlaví se sklonem k homosexuálnímu chování, měli při páření se samicemi početnější potomstvo.

Vědci zatím nevědí, jaké přesně geny zodpovídají za tuto zvýšenou plodnost, ale jsou přesvědčeni, že existuje genetický mechanismus podporující trvalou, byť nízkou, frekvenci homosexuálního chování mezi octomilkami, které zkoumali. 

Zdroje:

Nejnovější články