Archeologové vystopovali příběh rybáře, kterého před 3000 lety roztrhal žralok

3. 7. 2021 – 23:53 | Člověk | Pavel Jégl | Diskuze:

Archeologové vystopovali příběh rybáře, kterého před 3000 lety roztrhal žralok
Ostatky pravěkého muže, kterého před třemi tisíci lety usmrtil žralok. | zdroj: Profimedia

Archeologové s forenzním specialistou dokázali po mravenčím výzkumu převyprávět dramatickou kapitolu ze starověku.

Před třemi tisíci let se rybáři vypravili na moře Seto mezi ostrovy Honšú, Šikoku a Kjúšú, které v současnosti patří Japonsku. Odrazili na primitivních člunech od břehu a rozhodili do vody sítě s návnadami – malými rybami.

Krev z rybek přilákala žraloka. který strh síť. Za ní spadl do vody jeden z rybářů, který ji držel. Než ho stačili další rybáři vytáhnout z vody, žralok mu ukousl pravou nohu a levou paži. Rybář ještě ve člunu vykrvácel.

Tak se dá popsat scéna, která se odehrála v hlubokém starověku v zemi vycházejícího slunce. Vděčíme za ni archeologům z Oxfordu a forenznímu znalci z Floridy.

Tito experti odhalili nejstarší známou oběť žraloka.

Kdo může mít tolik zubů?

Objev ostatků muže, kterého paryba usmrtila před tisíci lety, je mimořádně vzácný, riziko úmrtí při setkání se žralokem bývá v populární kultuře hrubě přehnané.

Tři tisíce let stará kostra nalezená v oblasti Cukumo zůstávala pro vědce několik let záhadou. Byla poseta stovkami hlubokých zranění. Archeologové Alyssa Whiteová a Rick Schulting z Oxfordské univerzity ostatky podrobně prohlédli a napočítali 790 zářezů v kostech.

profimedia-0174647731 Čelisti žraloka bílého. | zdroj: Profimedia

„Zpočátku jsme byli zmatení, nedokázali jsme si představit, co mohlo muži způsobit tak ohromný počet zranění,“ píší v Journal of Archeological Science. „Vylučovací metodou jsme vyřadili konflikt s lidmi a nejrůznější zvířecí predátory.“

Nakonec se archeologům vyloupl hlavní podezřelý – žralok. Především proto, že tyto paryby jsou pověstné velkým počtem zubů, které se jim obnovují.

Marný zápas s predátorem

Archeologové požádali o spolupráci forenzního odborníka, kteří řešil případy napadení žralokem George Burgesse z Floridy. Společně potom rekonstruovali nejpravděpodobnější verzi útoku.

Rozložení zranění podle jejich studie naznačuje, že muž byl v době útoku naživu, levou ruku mu predátor ukousl, když se jí bránil.

Rybáři museli tělo z vody vytáhnout brzy po útoku a pohřbít. Muži chyběla také pravá noha a levá noha byla položena nahoře na těle v obrácené poloze.

 „Vzhledem ke zraněním byl zjevně obětí útoku žraloka. Je pravděpodobné, že v té době rybařil se společníky, jinak by nebyl rychle vyproštěn. A na základě povahy a rozmístění stop po zubech je nejpravděpodobnější, že mu je způsobil žralok tygří, nebo žralok bílý.“ píše se ve studii.

profimedia-0617611210 bones-bitten Poranění způsobená žralokem. | zdroj: Profimedia

Zdroje:
Journal of Archeological Science

Nejnovější články