Atomový výbuch ve vesmíru rozpoutal na nebi děsivou světelnou show

25. 7. 2022 – 23:58 | Technologie | Pavel Jégl | Diskuze:

Atomový výbuch ve vesmíru rozpoutal na nebi děsivou světelnou show
Červené nebe několik minut po výbuchu atomové bomby ve vesmíru. | zdroj: Profimedia

Před šedesáti lety, v červenci 1962, mohli lidé plavící se na lodích jihozápadně od Havajských ostrovů zahlédnout neobyčejný úkaz – noční oblohu ozářilo potemnělé slunce prosvítající přes oblaka.

Nebyl to však žádný vesmírný úkaz. Na oběžné dráze ve výšce 400 kilometrů nad Zemí a 30 kilometrů jihozápadně od Johnstonova atolu v Pacifiku vybuchla atomová bomba o síle 1,45 megatun TNT. Gigantická nálož.

Bomba svržená na Hirošimu byla proti ní dětskou hračkou. Její síla se rovnala 16 kilotunám, byla tedy 90krát menší.

Hvězdice v akváriu

Jaderný test, který před šesti desetiletími provedli nad Tichým oceánem Američané, dostal krycí jméno Starfish Prime (v češtině mořská hvězdice) a byl součástí série testů Fishbowl (akvárium). Jeho dosah byl větší, než vědci předpokládali.

V padesátých letech minulého století měli za sebou Američané a Sověti stovky pokusných atomových explozí. Nevěděli však, jak si atomová bomba bude počínat při výbuchu ve vesmíru. Existovala jediná možnost, jak to zjistit – nechat takové bomby ve vesmíru explodovat.

Osmého července 1962 vynesla raketa Thor do výšky 400 kilometrů nad mořem termonukleární bombu W49 a hodinu před půlnocí času platného na Havaji ji řídící centrum operace odpálilo.

Mezi mračny na obloze se objevil bílý záblesk, který se rychle změnil na rozšiřující se zelenou kouli. Z ní se šířily velké bílé prsty připomínající oblaka. Následovaly světlé soustředné kruhy, které se pohybovaly směrem od výbuchu.

Potom se zelené světlo začalo měnit na fialové a červené. Nakonec se východní obloha podobala hořícímu červenému půlkruhu, kterým se táhla bílá duha. Tato děsivá světelná show trvala kolem osmi minut.

profimedia-0161821882 Bílá záře krátce po výbuchu. | zdroj: Profimedia

Experti tehdy nemohli explozi ani pořádně proměřit. Elektromagnetický výboj z výbuchu vyřadil z provozu většinu jejich přístrojů. Kromě toho zničil několik satelitů na oběžné dráze a ostatní poškodil. (Dnes by však na orbitě napáchal mnohonásobně větší škody.)

Na zemi bomba nezničila nic. Na Havaji, vzdálené od epicentra 1445 kilometrů, však spustila poplašná zařízení, vyvolala výpadky proudu a zničila některou elektroniku.

Dvě desítky jaderných výbuchů ve vesmíru

Nebyl to jediný výbuch atomové bomby ve vesmíru. Během pouhých čtyř let, mezi roky 1958 až 1962, provedli Američané a Sověti nad hranicí atmosféry 22 jaderných testů. Ten popisovaný byl však nejmohutnější.

Počátkem šedesátých let vrcholila téměř dvě desítky let trvající éra jaderných testů. Od poloviny čtyřicátých do prvních roků šedesátých let minulého století otřásaly planetou a jejím okolím pozemní, atmosférické i kosmické výbuchy atomových bomb. Velmoci si za studené války testovaly účinky svých čím dál větších a ničivějších bomb a zastrašovaly protivníky.

Nejsilnější atomovou bombu odpálil v roce 1961 Sovětský svaz. Pětadvacetitunová bomba nazývaná Bomba-car vybuchla silou 55 megatun TNT. Její síla desetkrát převýšila vše, co vybuchlo za druhé světové války. Atomový hřib, který megalomanská bomba vyvolala, měl výšku 64 a průměr 40 kilometrů a rázová vlna oběhla Zemi třikrát.

Zdroje:
Wikipedia, Atomic Test Channel

Nejnovější články