Bez greenu a kráter místo jamky. Před 50 lety se hrál golf na Měsíci

6. 2. 2021 – 13:47 | Vesmír | Nedd.cz | Diskuze:

Bez greenu a kráter místo jamky. Před 50 lety se hrál golf na Měsíci
Alan Shepard odpaluje míček na Měsíci. | zdroj: NASA

Velitel americké mise Apollo 14 Alan Shepard se před půlstoletím nesmazatelně zapsal jak do dějin vesmírných letů, tak sportu. V neděli šestého února 1971 vstoupil na povrch Měsíce a zahrál si tam golf.

Astronaut během výstupu popadl golfovou hůl a odpálil dva míčky. „Nemusel jsem použít velkou sílu. Míčky letěly míle a míle daleko,“ básnil Shepard.

Tak velkolepé odpaly to však nebyly.

Díky nízké gravitaci, která je šestinová ve srovnání se Zemí, by golfisté na Měsíci vskutku mohli odpalovat dalekonosné míčky. Specialita na analýzu a úpravu fotografií Andy Saunders, který provedl digitální úpravy archivních fotografií, však zjistil, že první míček odpálený na Měsíci urazil pouze 22 a druhý 36,5 metru.

Skafandr Shepardovi neumožnil vzít hůl do obou rukou. Musel tedy míček odpálit pouze svou pravačkou. Navíc se do úderu nemohl pořádně opřít.

zdroj: YouTube.com

A kdo na nápad s golfem přišel? Vášnivý golfista, komik Bob Hope, který během návštěvy centrály NASA v Houstonu zavtipkoval, že by bylo zajímavé odpálit na Měsíci golfový míček.

A tak si Shepard vzal do Apolla golfovou hůl...

Apollo 14, osmá pilotovaná mise stejnojmenného amerického vesmírného programu, trvala devět dní. Byla v pořadí třetí, které se podařilo přistát na Měsíci.

Vedle velitele Sheparda, který v roce 1961 letěl jako první Američan do vesmíru, se jí zúčastnili piloti Stuart Roosa a Edgar Mitchell.

Zdroje:

Nejnovější články