Stěží uvěřitelné, ale tento snímek Měsíce byl pořízen ze Země

4. 2. 2021 – 10:36 | Technologie | Pavel Jégl | Diskuze:

Stěží uvěřitelné, ale tento snímek Měsíce byl pořízen ze Země
Snímek měsíční krajiny ze zemského povrchu, ze vzdálenosti 384 tisíc kilometrů. | zdroj: NRAO/GBO/Raytheon/NSF/AUI

Měsíc už máme jako na dlani. Teleskopy ho dokázaly přiblížit jako nikdy předtím.

Snímky Měsíce nejsou ničím omračujícím. Jeho povrch mapují sondy už desítky let. Jenže záběr horského masivu a kráteru naší přírodní družice, který vidíte na hlavním snímku, je unikátní.

Snímek byl pořízen ze zemského povrchu, ze vzdálenosti 384 tisíc kilometrů. To třicetinásobek průměru Země.

Neskutečně dokonalý záběr vznikl odrazem signálu vyslaného na sklonku loňského roku radioteleskopem Green Bank v Západní Virginii. Jeho odraz z Měsíce zachytila síť deseti teleskopů Very Long Baseline, které jsou rozmístěny ve Spojených státech, v Atlantiku a v Tichomoří. Do výsledné podoby zpracoval data počítač.

Snímek obrazovky (1213)u Místo, na které byl zaměřen radar Green Bank. | zdroj: NRAO/GBO/Raytheon/NSF/AUI

Signál byl zaměřen na místo přistání Apolla 15, na úpatí masivu Mons Hadley a na kráter zvaný Hadley C, pomocí vysílače, který zkonstruovala společnost Raytheon Intelligence & Space. Radioteleskopy s pomocí vysílače jsou schopny zachytit na Měsíci tělesa o velikosti pěti metrů.

Astronomové tak dostali nástroj pro mapování struktur na povrchu Měsíce. Co víc, při delších vlnových délkách budou moci zkoumat strukturu zeminy pod povrchem – a to až do hloubky deseti metrů.

Společnost Raytheon Intelligence & Space a Národní astronomická observatoř, která provozuje síť teleskopů, ujišťují, že soustavu budou zdokonalovat. Jednou se můžeme dočkat záběrů vzdálených planet, jako jsou třeba Neptun nebo Neptun, aniž bychom byli odkázáni na nákladné mise vesmírných sond.

„Plánovaný systém bude skokem v oblasti vědy, umožní přístup k dosud neviděným vlastnostem sluneční soustavy přímo odtud ze Země,“ cituje web National Radio Astronomy Observatory Karen O'Neilovou z observatoře Green Bank.

1082px-Apollo_15_Rover,_Irwin James Irwin s lunárním vozítkem z mise Apollo 15 u horského masivu Mons Hadley, kam mířil radar Green Bank. | zdroj: NASA

Zdroje:
public.nrao.edu

Nejnovější články