Budou reaktory od Rolls-Royce dřív na Měsíci než v Česku?

23. 3. 2023 – 17:33 | Technologie | Pavel Jégl | Diskuze:

Budou reaktory od Rolls-Royce dřív na Měsíci než v Česku?
Ilustrace mikroreaktoru Space Flower (Vesmírná květina), který vyvíjí Rolls-Royce. Zařízení má poskytnout energii potřebnou pro stálou lidskou přítomnost na Měsíci. | zdroj: Profimedia

Ještě v tomto desetiletí by se na Měsíci měla objevit jaderná elektrárna.

Energetická skupina ČEZ vyjednává s britskou společností Rolls-Royce o nasazení malých modulárních reaktorů, které firma vyvíjí, na vytipovaných místech v Česku. Tyto reaktory by podle představitelů Rolls-Royce mohly být uvedeny do provozu už na počátku příštího desetiletí.

Ještě před tím by ale jiné malé reaktory této firmy mohly vyrábět elektřinu na Měsíci. Pokud vše bude postupovat podle plánu, což u vesmírných projektů ale nebývá zvykem, měl by britský lunární reaktor letět na Měsíc už v roce 2029, upozorňuje magazín Space.

Když slunce nesvítí…

Americká vesmírná agentura NASA chystá návrat na Měsíc. Na našem souputníkovi, po kterém jako poslední člověk v roce 1972 kráčel Eugene Cernan, americký astronaut po matce českého původu, se Američané chystají v projektu Artemis postavit stálou základnu.

Artemis Base Camp má stát v oblasti jižního pólu Měsíce. Čtyřčlenné posádky by se v něm měly střídat po několika měsících.

V minulosti využívaly sondy na Měsíci sluneční energii ze solárních panelů, anebo z akumulátorů nabitých na Zemi. Pro trvalou přítomnost na této přírodní družici Země to ale nepostačí.

Akumulátory mají omezenou životnost. U solárních panelů je zase nutné počítat s tím, že noc na Měsíci trvá dva týdny.

Energii potřebnou pro napájení přístrojů a roverů, výrobu vody i pohonných látek má proto podle představ NASA dodávat nepřetržitě a nezávisle na slunečním svitu reaktor. Solární panely, akumulátory a palivové články ho nicméně budou na Měsíci doplňovat.

profimedia-0763595618 RR Design vesmírného mikroreaktoru Rolls-Royce. | zdroj: Profimedia

Právě Rolls-Royce mají přitom nakročeno k tomu, aby se stali konstruktéry a výrobci měsíčního reaktoru.

Laboratoř technologií

Vesmírná agentura Spojeného království poskytne firmě na projekt lunárního mikroreaktoru dotaci 2,9 milionu liber, píší Rolls-Royce na svém webu. Už dříve od ní společnost dostala 249 tisíc liber na studii proveditelnosti projektu.

Rolls-Royce pracují na vývoji reaktoru s odborníky z Oxfordské univerzity i výzkumnými centry, která se zabývají jadernou energií.

Rolls-Royce-SMR-aerial-(Rolls-Royce) Vize malého modulárního reaktoru Rolls-Royce na britském pobřeží. | zdroj: kredit-Rolls-Royce

Nahlíženo z pozemské perspektivy by rozvoj vesmírné energeticky mohl pomoci také rozvoji energetiky na naší planetě. Malé reaktory jsou pokládány za technologii, která může dodávat bezemisní energii nezávisle na tom, zda svítí slunce nebo fouká vítr.

Zkušenosti z programu Apollo ukazují, že průzkum vesmíru může sloužit jako laboratoř pro vývoj nových technologií, které se uplatní také na Zemi.

„Očekávám, že povrchové energetické systémy využívající jaderné štěpení budou významným přínosem pro naše plány energetické architektury nejen pro Měsíc, ale také pro Mars. A mohou být dokonce hnacím motorem energetických inovací tady na Zemi,“ cituje web NASA Jima Reutera, administrátora agentury pro vesmírné technologie.

Zdroje:

Nejnovější články