Česko má už víc obětí covidu než Itálie (v přepočtu na obyvatele)

22. 1. 2021 – 14:34 | Člověk | Pavel Jégl | Diskuze:

Česko má už víc obětí covidu než Itálie (v přepočtu na obyvatele)
Andrej Babiš ve vlastenecké roušce. Některá čísla ho zřejmě překvapují. | zdroj: Profimedia

Česko stoupá žebříčky ve statistice úmrtí na covid-19. Dostalo se dokonce před Itálii – zemi, na kterou český premiér, představitel státu 'best in covid', ukazoval jako na černou ovci Evropy.

Ze statistik je patrné, že Česko je jedním z nejvíc zasažených států epidemií covidu-19 na světě.

Koronavirus byl v zemi dosud potvrzen u více než 924 tisíc lidí. Tento počet zahrnuje jedince s pozitivním testem. Většina epidemiologů však odhaduje, že skutečný počet infikovaných je třikrát vyšší.

Počet lidí, kteří v zemi po nákaze zemřeli, překonal hranici 15 tisíc. Ministerstvo zdravotnictví v pátek na svém webu v kolonce úmrtí evidovalo 15 130 obyvatel.

Poměřováno počtem obyvatel se tak Česko s 10,5 miliony lidí ve statistice covidových obětí dostalo před šedesátimilionovou Itálii - první evropskou zemi, kde koronavirus ukázal svou sílu. V Itálii dosud zemřelo na covid 84 202 obyvatel (podle údajů webu Worldometers).

Selhali Italové? A kdo ještě?

Andrej Babiš přitom na jaře vytruboval do světa, že Italové v boji s covidem selhali. "Itálie tenhle problém nezvládla a šíří tuto nákazu po celé Evropě," pravil český premiér a Česko postavil vůči této zemi do protikladu, když o něm prohlásil, že je "best in covid".

V Česku během ledna covid zabíjí denně více než 150 lidí. Vysokou daň si nemoc vybírá od druhé poloviny října. Od té doby počet denních úmrtí na covid překračuje stovku. Nejtragičtějším dnem byl 3. listopad, kdy si nákaza připsala na konto 262 obětí.

Už v polovině listopadu Česko předstihlo v počtu úmrtí Švédsko. Tuto zemi přitom česká vládní reprezentace představovala jako exemplární příklad chybné protiepidemické politiky.

"… a pokud nám ale někdo dává za vzor Švédsko, které má stejný počet obyvatel jako Česká republika, tak bych rád uvedl, že Švédsko šlo cestou promoření, což vyústilo v to, že tam zemřelo celkově 5865 lidí s covidem. Jedenáctkrát více než u nás!" tvrdil Babiš v září.

Bylo to krátce poté, co smetl ze stolu rozhodnutí ministerstva zdravotnictví o návratu k rouškám, a tak otevřel druhé vlně dveře dokořán.

Nyní má Švédsko 10 912 obětí (podle dat Worldometers), tedy o polovinu míň než Česko.

Česko v poměru k počtu obyvatel předstihlo ve statistice úmrtí také Spojené státy, často zařazované mezi země, které epidemii nezvládají. Není divu, že nás Německo zařadilo na seznam vysoce rizikových zemí.

Jako žába v horké vodě

Proč Česko kleslo tak hluboko? Příčinou je lehkomyslnost v létě a na počátku září. A nejspíš i to, že jsme dlouho spoléhali na kapacity českého zdravotnictví.

Výstižně to v rozhovoru pro Český rozhlas Plus popsal biochemik Jan Konvalinka. Přirovnal naše reflexy k žábě:

"Trvalo mu (zdravotnickému systému) déle než v některých jiných zemích, než byl nasycen. Takže věci dlouho vypadaly dobře. Teprve čísla mrtvých nás přesvědčují, že máme problém… Mám z toho pocit jako v příkladu se žábou. Když ji hodíte do horké vody, tak vyskočí. Ale když ji hodíte do studené vody, kterou postupně přihříváte, tak si zvykne a zůstane tam. Mám pocit, že jsme si zvykli na ta strašlivá čísla, a to je velká chyba."

Zdroje:
Roylab Stats, Worldometers, koronavirus.mzcr.cz

Nejnovější články