Číňané kráčí ve stopách SpaceX. Jejich raketa vertikálně přistála

4. 11. 2023 – 22:24 | Technologie | Pavel Jégl | Diskuze:

Číňané kráčí ve stopách SpaceX. Jejich raketa vertikálně přistála
Raketa Hyperbola-2Y během svého letu. | zdroj: kredit-ispace

Elon Musk, majitel SpaceX, patrně zavětřil závan konkurence. Z Číny dorazila zpráva o testu opakovaně použitelné rakety. Byl úspěšný.

Čínská soukromá společnost Beijing Interstellar Glory Space Technology (iSpace) tento týden úspěšně otestovala opakovaně použitelnou raketu.

Jednostupňová testovací raketa (přesněji technologický demonstrátor) nazvaná Hyperbola-2Y odstartovala ve čtvrtek z kosmodromu Jiuquan v severočínské poušti Gobi. Raketa o průměru 3,35 metru a délce 17 metrů poháněná motorem Focus-1 s proměnným tahem, který používá jako palivo metan a kapalný kyslík, vystoupala během jednapadesátisekundového letu do výšky 178 metrů.

Poté sestoupila a měkce přistála na čtyři nohy. Během letu, který by se dal přiléhavěji nazvat skokem, neopustila svislou polohu.

Společnost iSpace tento skok označila za „průlom“ v čínském komerčním kosmickém průmyslu, píše server South China Morning Post.

iSpace se snaží vyvinout opakovaně použitelné systémy podobné těm, které používá společnost SpaceX Elona Muska, což by umožnilo výrazně snížit náklady na vynášení satelitů do vesmíru.

SpaceX podobný skok se svým demonstrátorem Starhopperem provedla poprvé v roce 2019. Ve stejném roce se iSpace stala první čínskou privátní firmou, která vypustila do vesmíru (klasickou) raketu.

V Číně už existují desítky soukromých společností, které se snaží prosadit v kosmickém průmyslu. Na jejich financování výrazně přispívá vláda a armáda, informuje magazín Space News.

Čína se ve vesmíru snaží dohnat Spojené státy. Rusko už přeskočila.

Před 20 lety Číňané poprvé vyslali do vesmíru vlastní tchajkonauty. Nyní provozují vlastní vesmírnou stanici na oběžné dráze Země a využívají robotické sondy k průzkumu povrchu Měsíce a Marsu.

iSpace chce vývoj opakovaně použitelné rakety dokončit v roce 2025. Na tento rok společnost plánuje první let opakovaně použitelné rakety Hyperbola-3 o hmotnosti 13,4 tuny na nízkou oběžnou dráhu Země.

Raketa o délce 69 metrů má být schopna vynést na orbitu 8,5 tuny. iSpace píše, že ve druhé polovině desetiletí chce uskutečnit 25 startů Hyperboly-3 ročně.

Hyperbola-3B, těžší třístupňová verze rakety, podobná konfiguraci Falconu Heavy, má být schopna vynést na oběžnou dráhu víc než 15 tun.

Rok 2023 byl pro čínské společnosti zabývající se komerčními starty pozoruhodný, upozorňuje Space News. Na oběžnou dráhu se dostaly CAS Space, Galactic Energy, iSpace, Expace, Space Pioneer a Landspace.

Zdroje:

Nejnovější články