Erupce sopky Tonga vyvolala největší smršť blesků, jaká kdy byla pozorována

25. 6. 2023 – 23:59 | Příroda | Pavel Jégl | Diskuze:

Erupce sopky Tonga vyvolala největší smršť blesků, jaká kdy byla pozorována
Ilustrační obrázek sopečné bouře. | zdroj: Profimedia

Intenzita a rozsah blesků pozorovaných při erupci tichomořského vulkánu vyrazil seismologům dech. Nová analýza dat potvrdila, že výbuch sopky Tonga byl nevídanou „bleskovou událostí“.

Byla to největší smršť blesků, kterou kdy vědci zaznamenali. Ideální podmínky pro ni vytvořil oblak stvořený gigantickou erupcí podmořského vulkánu Hunga Tonga-Hunga Ha'apai (zkráceně Tonga).

Analýza potvrdila bleskovou událost č. 1

Podmořská sopka u pobřeží království Tonga v jižním Pacifiku se zapsala do knih rekordů. Analýzy dat ukázaly, že její erupce z loňského 15. ledna (SEČ), jejíž explozivní síla byla větší než 100 současně odpálených hirošimských bomb, vynesla vodní páru až na samotnou hranici vesmíru – do výšky 100 kilometrů nad mořem.

profimedia-0653206326 Časosběrné video ze snímků sopečného oblaku při podmořské erupci sopky Hunga Tonga-Hunga Ha'apai. Pořídil ho americký meteorologický satelit GOES-17. | zdroj: kredit-NOAA

Sopka vyvrhla magma, které okamžitě odpařilo mořskou vodu a vyslalo k obloze hřibovitý oblak (sopečný chochol) složený z popela, plynu a více než 45 milionů tun vodní páry.

Studie publikovaná v časopise Geophysical Research Letters teď upozorňuje, že erupce vyvolala také největší koncentraci blesků, jaká kdy byla pozorována. Překonala dokonce výbuch sopky Krakatoa, ležící mezi indonéskými ostrovy Jáva a Sumatra, v roce 2018.

Vědci pro svou analýzu shromáždili údaje ze čtyř zdrojů, včetně satelitního mapovače blesků Geostationary Lightning Mapper, nástroje NASA, který sleduje blesky z vesmíru.

Ve studii se píše, že poté, co dosáhl maximální výšky, sopečný chochol vyrazil do stran ve formě gravitačních vln. Část blesků následovala jeho příkladu a vlnila se kolem sopky v soustředných kruzích, které se rozšiřovaly a smršťovaly.

Vulkán míchal výbušný koktejl z popele a vody 

Bleskovou smršť vulkánu Tonga, součásti vulkanického oblouku Kermadekových ostrovů, rozpínajícího se od Nového Zélandu do oblasti severovýchodně od Fidži, způsobily srážky popele s přechlazenou vodou a kroupami v sopečném chocholu nad kráterem. Při srážkách vzniklo velké množství nabitých částic.

Superbouře, jakou vědci dosud neviděli, vytvořila víc než 192 000 blesků složených z bezmála půl milionu elektrických impulzů. To jsou o celý řád vyšší cifry, než v dosud největších zaznamenaných supercelách.

Četnost výbojů dosáhla neuvěřitelné hodnoty 2615 blesků za minutu. Některé z nich přitom vznikly až ve výšce 30 kilometrů nad mořem.

„Při této erupci jsme zjistili, že sopečné chocholy mohou vytvořit podmínky pro blesky daleko překračující hranice meteorologických bouří, a to i těch supercelárních a tropických cyklón. Sopečné erupce mohou vytvářet extrémnější blesky než jakýkoli jiný druh bouře na Zemi,“ cituje žurnál Live Science hlavní autorku studie Alexu Van Eatonovou, vulkanoložku z Americké geologické služby.

LightningDiagram Vývoj sopečného chocholu s (modrými) blesky. | zdroj: kredit-Van Eaton et al.

„Nebyla to jen intenzita blesků, co nás přitahovalo,“ říká Van Eatonová, „dech nám vyrazil rozsah těchto blesků. Nikdy předtím jsme nic takového neviděli.

Data odhalila, že sopečné chocholy vytvořené erupcí Hunga Tonga-Hunga Ha'apai rostly nejméně 11 hodin – mnohem déle, než se původně předpokládalo.

Tonga nám připomněla síly, které se skrývají uvnitř naší planety.

Zdroje:

Nejnovější články