Experti určili, jak dlouho byste ve vašem věku měli spát

2. 12. 2022 – 23:41 | Člověk | Pavel Jégl | Diskuze:

Experti určili, jak dlouho byste ve vašem věku měli spát
Kvalitní spánek nám umožní zvládat zatížení. Na snímku je patrné, že dorůžova spí Stan Laurel, zatímco Oliver Hardy s tím má problém. | zdroj: Profimedia

Spánek je základem pro to, abyste si udrželi zdravý rozum. Bez dostatečného spánku mozek „požírá“ své neuronové spoje. Víte však, jak dlouho byste měli spát?

Příliš krátký nebo nekvalitní spánek může vaše zdraví poškodit víc, než si myslíte. Lékaři obecně doporučují spát sedm až osm hodin noc co noc. Jenže množství spánku, které člověk potřebuje, se výrazně mění s jeho věkem.

Jak je důležité regenerovat

Americká Národní spánková nadace (The National Sleep Foundation) dala dohromady panel dvou desítek expertů, kteří přezkoumali stovky vědeckých studií o dopadech délky spánku na lidský organismus v různých etapách života. Na jejich základě potom určili optimální délku spánku pro devět věkových skupin – od novorozenců, kojenců, batolat, předškoláků, školáků, teenagerů po tři kategorie dospělých.

Výsledek představila nadace na svém webu:

  profimedia-0245243394 zdroj: kredit-National Sleep Foundation

Vědci, kteří data zpracovali a vyhodnotili, upozorňují, že pro optimální délku spánku je nutné vzít do úvahy také zdravotní stav člověka a jeho každodenní aktivitu, což grafika nezachycuje. Kromě toho zdůrazňují, že vedle délky spánku je důležitá i jeho kvalita – často přerušovaný spánek kvalitní není.

Nekvalitní nebo krátký spánek sami pociťujeme na únavě a nesoustředěnosti. Avšak má mnohem horší a trvalejší následky.

Spánek je základem pro to, abyste si udrželi zdravý rozum – bez dostatečného spánku mozek „požírá“ vlastní neuronové spoje. Nedostatek spánku zvyšuje riziko rozvoje kardiovaskulárních nemocí, protože se uvolňují hormony přispívající k zanášení cév. Zvyšuje i riziko úzkostných poruch.

Co víc, špatný spánek snižuje náš fyzický výkon. Jsme sice schopni fungovat už po pěti hodinách spánku, ale tělo nemá dostatek času na to, aby regenerovalo tkáně.

Škodí nejen krátký, ale i dlouhý spánek

Spánková nadace má na svém webu také rady, jak kvalitně spát. Tady jsou některé z nich:

- V hodinách před spaním se vyhněte kofeinu a alkoholu.

- Odpojte se od elektronických zařízení, jako jsou mobilní telefony a notebooky, a to aspoň půl hodiny před spaním.

- Dodržujte pravidelný spánkový režim – a to i o víkendu.

Ačkoli spánek má klíčový význam pro naše zdraví, výzkumy ukazují, že pouze třetina lidí v západních společnostech dodržuje optimální spánkový režim. Spánek leckdy bereme jen jako přechodný čas potřebný k tomu, abychom mohli další den fungovat v práci.

Na druhé straně experti upozorňují, že i nadměrný spánek může být škodlivý. Studie ukazují, že může vyvolat bolesti hlavy a páteře, vést k rozvoji cukrovky a zvýšit riziko infarktu.

Zdroje:
The National Sleep Foundation

Nejnovější články