Experti varují před virem, který může vyvolat další pandemii. Je také v Česku

24. 5. 2021 – 20:35 | Příroda | Pavel Jégl | Diskuze:

Experti varují před virem, který může vyvolat další pandemii. Je také v Česku
zdroj: Profimedia

Odborníci na viry varují před kmenem ptačí chřipky, který se přenesl na lidi. Upozorňují, že z něj může vzejít nová pandemie.

Čínští virologové Wej-feng Š' a George Gao vyzývají vlády, aby přijaly přísnější protiepidemická opatření poté, co se chřipkovým kmenem H5N8 v Rusku nakazili lidé.

Exportováno z Číny?

Kmen viru H5N8 se objevil v roce 2010 v Číně, kde ho zaznamenali u kachny. V roce 2014 zjistili ohniska nákazy v Japonsku a Jižní Koreji u domácích i volně žijících ptáků. Do roku 2016 identifikovali kmen u ptáků v Indii, Rusku, Mongolsku i Spojených státech. Rozšířil se také v některých oblastech Evropy. A do současnosti už byl evidován ve 46 zemích.

Patří k nim Česko, kde se poprvé vyskytl v roce 2017. V několika ohniscích bylo vybito 98 tisíc ptáků. Loni jich muselo být utraceno dokonce 137 tisíc. Letos se zmíněný kmen ptačí chřipky nejvíc šíří v Plzeňském kraji a na Benešovsku. Veterináři tam zlikvidovali několik velkochovů.

Největší znepokojení však vyvolala informace, že loni v prosinci se kmenem H5N8 nakazilo sedm pracovníků drůbeží farmy na jihu Ruska. Je to první známá nákaza člověka kmenem H5N8 na světě. Vzhledem k rozšíření viru mezi ptactvem ale nemusí být jediná.

Nakažení měli pouze mírné příznaky nemoci. Všichni se brzy uzdravili. A nic také zatím nesvědčí o tom, že by se nákaza přenášela mezi lidmi.

Hledá se další vakcína

Virologové Wej-feng Š' a George Gao však ve svém článku, publikovaném v magazínu Science, upozorňují, že poté, co virus překročí mezidruhovou hranici, většinou netrvá dlouho, než se přizpůsobí dalšímu druhu a začne se šířit mezi jeho členy.

Virus H5N8 to už dokázal. Nejprve přeskočil z kachny na kachnu, potom z kachny na jiné druhy ptáků a mezi nimi se teď šíří.

Autoři článku zdůrazňují, že nechtějí vyvolávat paniku a netvrdí, že pandemie je neodvratitelná. Vyzývají však vlády, aby přijaly preventivní opatření s cílem zabránit rychlému šíření nemoci v drůbežích chovech a na tržištích.

„Vir je nutné zpomalit také proto, aby farmaceutické společnosti měly dostatek času vyvinout proti této nemoci účinnou vakcínu,“ píší virologové. 

Zdroje:

Nejnovější články