Jako ve Star Treku: 'Telefonní' budka z vás udělá hologram

25. 11. 2020 – 20:53 | Technologie | Ladislav Loukota | Diskuze:

Jako ve Star Treku: 'Telefonní' budka z vás udělá hologram
'Hologramové budky' od PORTLu na předváděcí akci v Tokiu. | zdroj: PORTL

Nudí vás v době covidu a sociálního odstupu Skype, nebo Zoom? Brzy budou jiné možnosti. Třeba komunikace na dálku pomocí hologramů.

Hologram, záznamu obrazu, který zachycuje trojrozměrný svět na dvourozměrné médium a rekonstruuje ho zpátky do trojrozměrného obrazu, se může stát rozšířeným způsobem videopřenosu.  

Pracuje na tom americká společnost PORTL. Vyvinula a nabízí projektor osobního hologramu. Jejím cílem je udělat z hologramové komunikace běžnou věc, jakou se kdysi staly telefony.

Výkonný ředitel PORTLu David Nussbaum k tomu říká: "Pokud někam nemůžete přijít, můžete tam být aspoň virtuálně. Hologramové zařízení může využít kdokoli, kdo musí kvůli pandemii udržovat sociální odstup."

Nussbaum je přesvědčen, že jeho projektor bude brzy běžnou výbavou firem, a poté i domácností.

PORTL je zařízení, které připomíná telefonní budku, anebo kabinku výtahu, stačí spustit videokameru a hned se objeví třírozměrný obraz vzdáleného člověka před kamerou. Leckomu to může připomínat výjev ze Star Treku.

Firmy to kupují

Získáte tak věrnou iluzi člověka v životní velikosti. Anebo také ve zmenšené formě. Pokud se vám do pokoje nevejde kabina o velikosti telefonní budky, můžete ji pořídit ve zmenšeném měřítku.

A kdybyste chtěli do PORTL-budky promítat sami sebe, potřebujete k tomu bílé pozadí, kamery, mikrofon... to vše je patrné z následujícího videa.

zdroj: YouTube

Společnost už prodala několik stovek zařízení - zejména firmám, které využívají hologramy na výstavách a konferencích. Především ale získala investory, s jejichž pomocí může rozšířit výrobu.  S tím by se mohla cena zařízení snížit. Teď dosahuje šedesát tisíc dolarů.

Firma pracuje na mini-verzích budky o velikosti domácího počítače. Takový mini-PORTL bude nejen projektorem, ale bude v sobě mít i nahrávací zařízení.

Hologram je jiná kvalita

Nabízí se přirovnání ke starým telefonům, které byly nejprve jen ve veřejném prostoru... Postupně si je domů pořídila většina z nás. Dnes je nosíme v kapse bundy a umí mnohem víc, než přenést hlas.

Dimensions-of-HOLOPORTL Schema kabiny pro zobrazení hologramu. | zdroj: PORTL

Letos prudce vzrostla poptávka po kvalitním videopřenosu na dálku. A byť lze tušit, že po konci epidemie se část komunikace přenese zpět do fyzického světa, některé prvky videohovorů s námi nejspíše zůstanou.

PORTL tak možná ukazuje cestu, kterou by se videohovory mohly vydat i v nepříliš vzdálené budoucnosti.

"Hologram je jiný stupeň kvality. Můžete téměř cítit přítomnost sledovaného člověka, vnímáte řeč jeho těla – jako kdybyste s ním mluvili mezi čtyřma očima, ačkoli vedle vás vlastně není," řekla k PORTLu Heather Smithová, ředitelka společnosti StoryFile, která zařízení prodává.

Portl-Hologram-HOLOPORTL-2048x1303 David Nussbaum předvádí 'telefonní budku' s hologramem. | zdroj: PORTL

Zdroje:
PortlHologram.com

Nejnovější články