Gigantický shluk řas se vznáší v Atlantiku

4. 8. 2019 – 15:19 | Příroda | Radek Chlup | Diskuze:

Gigantický shluk řas se vznáší v Atlantiku
Hoteloví zaměstnanci odstraňují řasy z pláže na pobřeží Mexika u letoviska Culum | zdroj: Profimedia

Od západní Afriky po Mexický záliv se táhne pás šedých řas. Největší rozkvět mikroskopických organismů na světě zpozorovaly satelity NASA. Je tak velký, že překrývá oceánský povrch. I když jsou pro oceán léčitelské schopnosti řas přínosem, jejich masivní šíření zatěžuje oceánské dno a znečišťuje pláže.

Pás mikroskopických řas Sargassum tvoří svůj útvar v reakci na oceánské proudy. Útvar je tak velký, že dokonce překrývá povrch tropického Atlantského oceánu a západního pobřeží Afriky, přičemž vede až k Mexickému zálivu. Loni 200 milionů tun těchto řas plulo na hladině. To je více než 200 plně naložených letadlových lodí.

Řasy způsobily spoušť na pobřeží, které lemuje Atlantik, Karibské moře, Mexický záliv a východní pobřeží na Floridě.

Tým pod vedením USF Collage of Marine Science na Floridě s využitím environmentálních dat zjistil, že pás řas se tvoří na základě dvou vstupů živin – jeden je přirozený a jeden umělý. Na jaře a v létě do oceánu přidává živiny Amazonka. Množství vypouštěných živin se navíc zvýšilo kvůli většímu odlesňování a využívání hnojiv. V zimě zase živiny přicházejí z hlubokých vod. Odborníci však potřebují více důkazů, aby o pásu řas potvrdili své mínění.

profimedia-0453932604rozšíření řas Rozšíření pásu šedých řas v Atlantiku | zdroj: Profimedia

"Na druhé straně, na základě dat z posledních dvaceti let, mohu říci, že pás je s největší pravděpodobností nový," cituje web Science vědce Chuanmiana Hu z USF College of Marine Science.

Útočiště pro živočichy a zdroj kyslíku

Hu na výzkumu spolupracoval s oceánoložkou Mengqiu Wangovou z laboratoře Optical Oceanography na Floridě a s Gruzínským technologickým institutem. Data ze spektrálního spektroradiometru NASA (Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer), ukazují, že růst řas nastal v roce 2011. Díky obrovskému rozsahu těchto řas jsou globální satelitní snímky dobrým nástrojem pro detekci dynamiky jejich růstu v čase.

Šířící se Sargassum mají jednu obrovskou výhodu. Přispívají ke zdraví oceánu tím, že poskytují rozsáhlé útočiště pro želvy, kraby, ryby a ptáky. Řasy také poskytují kyslík pro různé rostliny. "Na otevřeném oceánu Sargassum poskytují velké ekologické hodnoty, které slouží jako stanoviště a útočiště pro různá mořská zvířata. Často jsem kolem těchto plovoucích rohoží viděla plavat ryby a delfíny," zmínila Wangová.

Řasy dusí oceánské dno

Sargassum jsou zároveň léčiteli i škůdci. Problém mnohých mořských druhů nastává tehdy, když se řasy derou na pobřeží. Když poté Sargassum umírají, tak ve velkém množství klesají na oceánské dno, dusí korály a mořskou trávu.

Pokud Sargassum na pobřeží uhnijí, začnou vypouštět plynný sirovodík, který páchne jako shnilá vejce. Uhnilé řasy tedy mohou představovat nebezpečí pro lidi na plážích, kteří mají například astma.

Obecně je těžké odhadnout, jaký bude nadcházející růst řas. Závisí to na širokém spektru faktorů, které je těžké předvídat. Není ani jasné, zda k růstu Sargassum přispívá rybolov. Je však zřejmé, že v letošním roce je to s pásmem řas ještě horší.

Rychlost růstu a rozšiřování řas je vysoká. Ovlivní prázdniny v Karibiku a na jižní Floridě. Badatelé předpokládají, že přemnožení je důsledkem zásahu člověka do přírodního řádu.

Studie byla publikována v Science.

Nejnovější články