Hollywood se mýlí. Zabijáčtí roboti budou vypadat jinak

2. 11. 2022 – 23:58 | Technologie | Pavel Jégl | Diskuze:

Hollywood se mýlí. Zabijáčtí roboti budou vypadat jinak
Vize humanoidního vojáka. | zdroj: Profimedia

Sledují snad ruští špioni hollywoodské sci-fi filmy nebo bondovky, aby viděli, jaké zbraně proti nim Západ chystá?

Robert Wallace, bývalý ředitel technologické sekce CIA, kdysi vyprávěl, jak ruští špioni sledovali nejnovější bondovky, aby se dozvěděli, jaká technika jim může přijít do cesty.

Byli fascinováni technologickým expertem, panem Q, který vyzbrojoval ikonického agenta 007 Jamese Bonda všelijakými chytrými gadgety, třeba výbušninami ukrytými v peru, rentgenovými brýlemi, anebo robotickou mechanikou v autě, píše Toby Walsh, profesor umělé inteligence na Univerzitě Nový Jižní Wales v australském Sydney v žurnálu The Conversation.

Walsh předpokládá, že také armádní experti sledují sci-fi filmy s technologiemi, kterými jejich autoři vyzbrojují budoucí vojska a plánovače válek. Patrně viděli robota Terminátora, anebo zabijácký systém umělé inteligence HAL z filmu 2001: Vesmírná odysea.

„Ať už ale sledují cokoli ze sci-fi žánru, téměř všechny tyto filmy se pletou. Zabijáci nebudou vnímavými humanoidními roboty se zlými úmysly. Takové technologie sice mohou vést k dramatickému příběhu a kasovnímu úspěchu, jsou však vzdáleny mnoho desítek let, ne-li staletí,“ upozorňuje profesor Walsh.

Zapomeňte na vnímavé roboty-vojáky

Umělá inteligence a inteligentní roboti nerozhodují války a ještě dlouho je rozhodovat nebudou.

Roboti se mohou strojově učit. K tomu, aby se rozhodovali ve válce na základě pochopení souvislostí mezi dvěma a více událostmi, se však sotva v dohledné době dopracují.

Jsou to mnohem jednodušší technologie, o které bychom se měli podle Walshe zajímat. A tyto technologie se dnes začínají objevovat.

Moderní válčení krok za krokem proměňují robotické střelné zbraně, stále autonomnější drony, tanky, lodě a ponorky. Tato výzbroj je jen o něco sofistikovanější než věci, které si můžete koupit v místním hobbymarketu.

Stále častěji jsou však rozhodnutí o identifikaci, sledování a ničení cílů předávány algoritmům. Zbraně, které jsou jimi vybaveny, potom překračují morální červenou čáru do strašlivého a děsivého světa, kde nezodpovědné stroje rozhodují o tom, kdo bude žít, a kdo zemře.

Je chvályhodné, že výrobci robotů se této budoucnosti začínají bránit, píše univerzitní profesor.

Z miláčka stroj na zabíjení

Šest předních robotických společností se zavázalo, že své robotické platformy nikdy nevyzbrojí. Patří mezi ně i Boston Dynamics, výrobce humanoidního Atlase a robotického psa Spota, který vypadá, jako by vystoupil z televizního seriálu Černé zrcadlo.

Nejlepší armádní roboti přitom pocházejí právě od Boston Dynamics. Avšak ne výrobci robotů, ale třetí strany montují zbraně na klony Spota a dělají z nich stroje na zabíjení, upozorňuje Walsh a vyzývá vlády:

„Jediný způsob, jak se můžeme chránit před touto děsivou budoucností, je, že vlády společně podniknou opatření, jaká přijaly u chemických a biologických zbraní.“

Žádná regulace nebude dokonalá, stejně jako regulace zbraní hromadného ničení. Zabrání však zbrojařským korporacím otevřené prodávat smrtící autonomní technologie, píše na závěr svého článku profesor Toby Walsh.

Zdroje:

Nejnovější články