Jezte cvrčky, pomůžete planetě, vzkazuje Evropská komise

14. 2. 2022 – 8:25 | Příroda | Pavel Jégl | Diskuze:

Jezte cvrčky, pomůžete planetě, vzkazuje Evropská komise
Detailní pohled na cvrčka domácího. | zdroj: Profimedia

Součástí vašeho jídelníčku se může stát cvrček. Tento hmyz schválila Evropská komise jako potravinu – a vědecky to zdůvodnila.

Na potravinovém trhu v zemích Evropské unie by se měl brzy objevit cvrček domácí. Evropská komise na svých internetových stránkách oznámila, že tento hmyz povolila prodávat jako potravinu. Odvolala se přitom na strategii „Z farmy na stůl“, který hmyz pokládá za „kvalitní zdroj bílkovin, který může usnadnit přechod k udržitelnějšímu potravinovému systému“.

Proteiny téměř bez tuků

Komise připomíná stanovisko Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO), která hmyz označuje za výživný a zdravý zdroj potravy. Cvrček má v těle 20 procent proteinů a pouhých šest procent tuku. Hovězí má sice 25 procent proteinu, tuku však obsahuje víc než 20 procent.

profimedia-0178851010 Cvrček domácí na lžíci a s oblohou. | zdroj: Profimedia

Cvrček se stal v pořadí třetím zástupcem hmyzí říše, jehož komise schválila pro konzumaci v zemích Evropské unie. Loni v červenci posvětila jako potraviny žluté moučné červy a v listopadu saranči stěhovavou.

Cvrček domácí (Acheta domesticus) je hmyz z řádu rovnokřídlých, který patří mezi kobylky. Dorůstá délky 16 až 20 milimetrů. Bývá častým obyvatelem ústředně vytápěných budov, kde požírá uskladněné potraviny. Projevuje se hlasitým cvrkáním, které vydávají pouze samečci, a to třením křídel o sebe.

Cvrček domácí se nyní může prodávat jako potravina vcelku, buď mražený nebo sušený, anebo umletý v podobě prášku. Povolení komise předcházel souhlas členských států.

Hmyzem se živí stamiliony lidí

Komise své rozhodnutí opírá o souhlas všech členských zemi Evropské unie a dobrozdání Evropské agentury pro bezpečnost potravin. Její odborníci dospěli k závěru, že konzumace tohoto hmyzu je bezpečná.

Takže naše příští menu by se mohlo skládat z polévky z moučných červů, opékaných sarančí a jako dezert by mohl následovat cvrček ve sladkém nálevu.

Dá se ale skutečně očekávat, že hmyz vyřeší problém s potravinami? Podle některých vědců, ze kterých vychází FAO i Evropská komise, je právě hmyz zdrojem potravy, která může nasytit stále se rozrůstající lidstvo. Už dnes tvoří podstatnou část stravy stovek milionů lidí po celém světě.

Z dat FAO vyplývá, že pro výrobu jednoho kilogramu hmyzího masa je nutné využít litr vody. K produkci stejného množství hovězího ale potřebujete 22 tisíc litrů. Na kilogram masa ze cvrčků vám postačí 1700 gramů krmiva, u hovězího to je víc než deset tisíc gramů.

Mnozí experti však ve hmyzu spásu nevidí. Věří spíš masu vyrobenému pomocí kultivace zvířecích buněk namísto porážky zvířat.

Zdroje:
EC, FAO

Nejnovější články