Jezte jen od 7:00 do 15:00 a zhubnete. Výzkum prokázal účinnost jednoduché metody

7. 2. 2023 – 23:22 | Člověk | Ladislav Loukota | Diskuze:

Jezte jen od 7:00 do 15:00 a zhubnete. Výzkum prokázal účinnost jednoduché metody
Čas k jídlu uplynul. | zdroj: Profimedia

K tomu abyste zhubli, není nutné podstupovat drastickou dietu, musíte ale respektovat svůj biorytmus. Potvrdila to studie dopadů metody časově omezeného stravování.

Pokud omezíte dobu, po kterou se stravujete, na interval od 7:00 a do 15:00 a dodržíte ho aspoň pět dnů v týdnu, zhubnete a snížíte svůj krevní tlak. Zjistili to nutriční experti z Alabamské univerzity ve studii, které se účastnilo 90 jedinců s nadváhou a obezitou ve věku od 25 do 75 let. Popisuje ji magazín New Scientist.

Ti, kteří dodržovali zmíněný režim, ztratili v průměru osm procent tělesné hmotnosti za 12 týdnů.

Jíst podle biologického rytmu

Výzkumníci pod vedením Courtney Petersonové se dlouhodobě snaží přijít na kloub tomu, kdy je pro náš organismus optimální konzumovat jídlo. Mezi lety 2018 až 2020 tak testovali různé přístupy k „časově omezenému stravování“ (Time-restricted eating, TRE).

Metodu zpopularizoval Satchin Panda knihou Cirkadiánní kód, která vyšla také v Česku. Upozornil v ní, že tento typ stravování ctí přirozené biorytmy, které jsou řízeny našimi vnitřními hodinami.

Satchin Panda, profesor věhlasného Salkova ústavu v San Diegu, ve svých výzkumech zjistil, že časově omezeným stravováním v režimu „16 hodin půstu a 8 hodin konzumace“ si člověk může udržovat zdraví bez jakýchkoli diet a snižování kalorického příjmu.

V nové studii, publikované na webu PubMed, zhubli obézní lidé o 2,3 kilogramu víc než podobní jedinci v kontrolní skupině. Rozdíl mezi skupinami byl, že lidé ve druhé skupině směli jíst 12 i více hodin denně.

Co víc, účastníkům studie, kteří jedli pouze do tří odpoledne, se během 14 týdnů také snížil vysoký krevní tlak a zlepšila se jim nálada. Měli méně depresí, píší výzkumníci ve studii.

A co je podstatné, ztracená hmotnost byla v tom, co se nejvíc počítá – v tuku.

Dá se to vydržet?

„Lidé, kteří dokážou dodržovat zmíněný režim, ztrácejí tělesný tuk z velké části v oblasti trupu,“ upozorňuje studie.

Její autory ale nezajímalo jenom to, kolik kilogramů časově omezené stravování ubere – ale i to, nakolik se dá tento typ stravování dlouhodobě dodržet.

Data ze studie naznačila, že se pacientům podařilo dodržovat předepsaný stravovací režim v průměru po šest dní v týdnů – i běžně pracující jedinci s večerním programem ho přitom dodržovali bez větších problémů.

Téměř polovina z nich dokonce sdělila, že je rozhodnuta dodržovat metodu i po konci studie.

Výzkum není u konce

„Tato malá studie poskytuje další důkaz, že časově omezené stravování může přispět ke krátkodobému úbytku hmotnosti, pokud je kombinováno s určitým omezením kalorií. TRE je výjimečně jednoduchá a proveditelná intervence, která může mít lepší potenciál pro dlouhodobé zvládnutí než většina jiných metod. Nyní je zapotřebí provést řádnou velkou studii spojenou s dlouhodobým sledováním jejich účastníků,“ cituje portál Science Media Centre profesora Petra Hájka, vedoucího oddělení výzkumu zdraví a životního stylu na Univerzitě královny Marie (Queen Mary University) v Londýně.

Právě to mají výzkumníci z Alabamy v plánu. Chystají dlouhodobý výzkum na vzorku nejméně 300 dobrovolníků.

Zdroje:
New Scientist, PubMed, Science Media Centre

Nejnovější články