Jíte nezdravě? Pozor, škodíte svému mozku!
2. 5. 2025 – 12:53 | Člověk | Radek Chlup | Diskuze:

Nezdravé stravování nezpůsobuje jen obezitu a cukrovku, škodí i vašemu mozku. Nová studie australských vědců spojila potraviny s vysokým obsahem tuku a cukru s kognitivním úpadkem, který obvykle spojujeme se stárnutím.
Celkem 55 univerzitních studentů ve věku 18 až 38 let nejprve uvedlo, jak často v předchozím roce jedlo sladká nebo tučná jídla.
Byl jim také změřen index tělesné hmotnosti a podstoupili testy paměti, než je vědci poslali do VR bludiště, kde měli za úkol hledat truhlu s pokladem. Když se k ní dostali do čtyř minut, postoupili do další úrovně. Pokud neuspěli, byli k truhle přeneseni a dostali 10 sekund, aby si zapamatovali její umístění na základě orientačních bodů.
Účastníci museli projít bludiště celkem šestkrát, umístění truhly přitom bylo neměnné. V sedmém kole je vědci požádali, aby se přesunuli k místu, kde se truhla nachází na základě orientačních bodů, které si pamatují. Když tam ale dorazili, truhla tam nebyla. To spustilo proces vybavování si truhly v paměti.
Experiment ukázal, že zdravě stravující se účastníci měli lepší výsledky ve vybavení si přesné pozice truhly s pokladem. Naopak dobrovolníci, kteří se stravovali tučným a sladkým jídlem, měli větší problémy s pamětí i orientací.
To samé u myší
Tohle zjištění je v souladu výsledky experimentu stejného týmu na myších, které měly problémy s prostorovou orientací a pamětí poté, co je nakrmil krmením s vysokým obsahem tuků a cukru.
Dokazuje to, že nezdravé stravování kromě zvyšování rizika obezity, metabolických a kardiovaskulárních onemocnění a některých druhů rakoviny urychluje nástup s věkem souvisejícího kognitivního poklesu u dospělých lidí.
„Tento výzkum nám poskytuje důkazy o tom, že strava je důležitá pro zdraví mozku v rané dospělosti,“ uzavřel hlavní autor studie a psychologický výzkumník Dominic Tran.