K Zemi přilétla zelená kometa. Jak ji pozorovat

8. 9. 2023 – 10:50 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

K Zemi přilétla zelená kometa. Jak ji pozorovat
Kometa Nišimura. | zdroj: Profimedia/NASA

K naší planetě se přiblížila zeleně zářící kometa. Nejlepší podmínky pro její pozorování budou o víkendu.

Kometa Nišimura, objevená teprve před měsícem, může být o víkendu viditelná pouhým okem. Je to příležitost, která se vám naskytne jednou za život, protože tato vlasatice se objevuje jen jednou za 437 let.

S malým dalekohledem uvidíte její ohon

Astronomové radí, abyste se na kometu, která svítí zelenou barvou, vybavili malým dalekohledem. Bez něj na nebi uvidíte jen objekt bez ohonu připomínající rozmazanou hvězdu a sotva kometu od ostatních hvězd rozeznáte.

V každém případě ale vyhledejte vyvýšené místo s nízkou mírou světelného znečištění. (Mapu světelného znečištění Česka si můžete prohlédnout tady.)

Michael-Jaeger-2023P1sep2UT240_1693637747 Animace vývoje ohonu komety Nišimura, jak ho nasnímal Michael Jäger z Rakouska. | zdroj: Kredit- Michael Jäger/Spaceweather

Pozorovat kometu budete moci na východě v časných ranních hodinách, nejlépe kolem 4:00 SELČ, kdy se bude nacházet u Venuše, mezi souhvězdími Raka a Lva.

Kometa C/2023 P1 (Nišimura) nese jméno svého objevitele Hideo Nišimury z japonského města Kakegawa. Amatérský astronom a astrofotograf ji zpozoroval na snímku, který pořídil v noci na 12. srpna 2023.

Detailní data, včetně výšky nad obzorem, azimutu a času pro pozorování najdete na webu Astrofyzikálního ústavu (tady).

Může překvapit i zklamat

K Zemi se Nišimura nejvíc přiblíží 13. září – na 127 milionů kilometrů. 18. září pak dosáhne perihelia, což znamená, že poletí nejblíž Slunci. Bude ale obtížné ji spatřit, protože sluneční světlo smývá blízké objekty.

Může však nastat situace, kdy kometa bude viditelná i během příštího týdne.

Kometa může překvapit a dosáhnout i podstatně větší než předpovězené jasnosti. Vzhledem k blízkosti ke Slunci, se může s ohledem na značné tepelné namáhání její jádro drolit. Může se i rozpadnout. V obou případech by se kometa zjasnila a zmohutněl by i její ohon. Takový vývoj je pravděpodobnější po 13. září. Proto má smysl kometu zkusit pozorovat také v dalších dnech,“ píše se na webu Astrofyzikálního ústavu.   

Kometa, zastarale vlasatice, je těleso ze zmrzlého oxidu uhličitého, metanu a vody smíchané s prachem a nerostnými látkami. Je pro ni typický ohon směřující od Slunce. Vzniká zahříváním komety sluneční radiací a obsahuje prach.

Aktuální jasnost komety můžete sledovat na webu Comet Observation Analysis.

Poté, co se ledová koule vzdálí od Slunce, její jasnost zeslábne a většinu času se bude nacházet v denním světle nebo pod obzorem.

Na každý pád je dobré si připomenout, že viditelnost komet je vždy nejistá. Komety jsou nevyzpytatelné, někdy zazáří, jindy pohasnou, překvapí, nebo zklamou, upozorňují astronomové.

Odkud přilétá?

Fotografie komety odhalily, že její koma, tedy oblak plynu a prachu, který obklopuje kometární jádro, vydává zelenou záři. Podle časopisu Science tuto neobvyklou barvu způsobují molekuly dikarbonu, které jsou rozkládány slunečním světlem.

Nišimura se ke Slunci pravidelně vrací a naposledy tady byla před 437 lety. Původně někteří astronomové zmiňovali možnost, že to je kometa hyperbolická, která pochází z cizí hvězdné soustavy. Tato spekulace, založená na předběžných datech, se nepotvrdila.

Kometa nejspíš pochází z vnější části Oortova oblaku – zásobárny komet a dalších ledových objektů za oběžnou dráhou Neptunu.

Zdroje:

Nejnovější články