Když želva poráží zajíce: Vědci zkoumají Ezopovu bajku

22. 9. 2015 – 11:16 | Příroda | pal | Diskuze:

Když želva poráží zajíce: Vědci zkoumají Ezopovu bajku
Některé druhy želv se mohou dožít stovky let. Ilustrační foto | zdroj: ThinkStock

V jedné z Ezopových bajek závodí zajíc s želvou, ale ta ho nakonec porazí, když si sebevědomý zajíc na chvíli zdřímne. Mohl by se podobný závod někdy odehrát v přírodě a je možné, aby želva porazila zajíce? Na tyto otázky se snaží odpovědět britští vědci. 

Kdyby se podobný závod konal v dlouhověkosti, želva by zvítězila na celé čáře. Zatímco některé druhy želv se dožívají i 150 let, zajíc v průměru žije tři až pět let, tedy za předpokladu, že ho neuloví některý z predátorů. Na rozdíl od želv žije zajíc ve větším ohrožení.

Závody ve vytrvalosti by jasně vyhrála želva

Zajíc vždy zvítězí v rychlosti, ale želva by mohla zajíce porazit ve vytrvalostním závodě. Zajíc totiž oproti želvě spotřebuje více kalorií a po určité době je musí znovu doplnit. Želva se sice plahočí pomalu, ale spotřebuje méně kalorií a tudíž déle vydrží.

Genetik Taylor Edwards z univerzity v Arizoně to tak jednoznačně jako Ezopova bajka nevidí. Kdyby se podle něj konaly tři různé závody, dopadlo by to pokaždé jinak. "Je to stejné jako na olympiádě. Tam jsou také závody ve sprintu i vytrvalostní závody," říká Edwards.

Dále by také záleželo na tom, v jakém prostředí by se závod konal. Pokud by se totiž odehrával na poušti, tak by šance zajíců i želv mohly být teoreticky vyrovnané.

Některé druhy pouštních želv mají unikátní schopnost překonávat velké vzdálenosti v drsných podmínkách, pouštním podmínkám jsou ale přizpůsobeny i některé druhy pouštních zajíců, kteří mají dlouhé uši, díky nimž se ochlazují. "Mohlo by to být celkem zajímavé, sledovat závod mezi pouštním zajícem a želvou," poznamenává Edwards.

Želva by ale docela určitě vyhrála evoluční závod. Zatímco zajíci se na planetě vyskytují asi 40 milionů let, předci želv na Zemi byli už před 200 miliony lety.

A nakonec ještě jeden důvod, proč jsou vědci přesvědčeni, že želva má v případném závodě se zajícem výhodu. "Každý, kdo byl někdy venku, ví, že zajíci se pohybují v kruzích a jen na omezeném teritoriu, zatímco želva je schopna urazit větší vzdálenosti a pohybuje se přímo" připomíná Shawn Scholl.

Zdroje:
bbc.co.uk

Nejnovější články